Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Γιώργος Μούτσιος: Σπάνιες ηχογραφήσεις (2000)

Ο Γιώργος Μούτσιος (1932-2012) υπήρξε ένας πολυσχιδής σκηνικός καλλιτέχνης (τραγουδιστής, ηθοποιός, σκηνοθέτης) που άφησε ισχυρό αποτύπωμα στο έντεχνο ελληνικό τραγούδι κυρίως μέσα από τις ιστορικές συνεργασίες του με τον Μάνο Χατζιδάκι.
Σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο και στη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης, ενώ συνέχισε με σπουδές στο θέατρο και ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του '50 ήταν μέλος του Εθνικού Θεάτρου και στη συνέχεια του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν ερμηνεύοντας σημαντικούς ρόλους του κλασικού δραματολογίου. Είχε κι ένα μικρό πέρασμα από τον ελληνικό κινηματογράφο και την τηλεόραση, αλλά το κύριο ενδιαφέρον του ήταν εντοπισμένο στο πεδίο του τραγουδιού αξιοποιώντας την εξαιρετική φωνή βαρύτονου που διέθετε. 
Μνημειώδεις είναι οι συνεργασίες του με τον Μάνο Χατζιδάκι στα περισσότερα από τα πρώτα έργα του, όπως το "Καταραμένο φίδι" (1951), o "Κύκλος του CNS" (1954), ο "Κύκλος με την κιμωλία" (1956) σε ποίηση Μπρεχτ και πάνω απ' όλα οι εμβληματικοί "Όρνιθες" (1959/1964) του Αριστοφάνη σε πολλαπλές μάλιστα ηχογραφήσεις. Συνεργάστηκε επίσης και με τον Μίκη Θεοδωράκη και ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ηχογράφηση του κύκλου "Επιφάνια" (1962) σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη.
Από τις πολυάριθμες κατά καιρούς ηχογραφήσεις του Γιώργου Μούτσιου κυρίως από ζωντανές παρουσίες του σε διάφορες εκδηλώσεις, οι οποίες παρέμεναν επί δεκαετίες ανέκδοτες, συγκεντρώθηκαν είκοσι χαρακτηριστικές στιγμές του που αποτέλεσαν το σώμα μιας πολύ ενδιαφέρουσας έκδοσης με τίτλο "Σπάνιες ηχογραφήσεις" που κυκλοφόρησε αρχικά από τη Legend το 2000 κι επανεκδόθηκε το 2006 με τίτλο "Τ' αστέρι του Βοριά", ενώ το 2012 μοιράστηκε δωρεάν και από κάποια εφημερίδα.
Όπως είναι φυσικό, το μισό υλικό του δίσκου ανήκει σε συνθέσεις του Μάνου Χατζιδάκι με τραγούδια κυρίως από τους κύκλους "Ματωμένος γάμος" και "Κύκλος με την κιμωλία". Περιέχονται επίσης συνθέσεις του παλιού συνθέτη Θεόδωρου Σπάθη (1883-1943) σε ποίηση Ιωάννη Πολέμη, του Μίκη Θεοδωράκη, του Πάνου Τριανταφυλλίδη, του Γιώργου Ρωμανού και του Δήμου Μούτση.
Θέλω να σταθώ λίγο παραπάνω στα τέσσερα τραγούδια του Δήμου Μούτση, καθώς παρουσιάζουν ξεχωριστό ιστορικό ενδιαφέρον. Πρόκειται λοιπόν για έναν ανέκδοτο μικρό κύκλο τεσσάρων τραγουδιών ("Θα περιμένω", "Ελένη", "Ο ποιητής", "Εσύ κι η θάλασσα") πάνω σε ποίηση του Ανδρέα Αγγελάκη, τα οποία αποτελούν και το πρώτο συνθετικό φανέρωμα του νεαρού τότε μουσικού που συνεργαζόταν με τον Μάνο Χατζιδάκι παίζοντας φυσαρμόνικα! Είναι τέσσερα τραγούδια σε λόγιο ύφος, που ερμηνεύονται με συνοδεία κλασικής κιθάρας και ορχήστρας. Στην κιθάρα είναι ο σπουδαίος Γεράσιμος Μηλιαρέσης.
Ο δίσκος κλείνει με έναν πολύ χαριτωμένο επίλογο, ένα κλασικό και δημοφιλές θέμα με τίτλο "Duetto buffo di due gatti" (Κωμικό ντουέτο για δύο γάτες) που αποδίδεται στον Gioacchino Rossini κι αποτελεί μια συρραφή θεμάτων από διάφορες όπερες. Εδώ το ερμηνεύουν οι Σοφία και Μαρία Μούτσιου, αδελφές του τραγουδιστή και συνεργάτιδές του σε πολλά ρεσιτάλ.


(c) CD | Legend | 2000 | Πηγή: d58

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θερμή παράκληση για το εξής:
Σε 45-αρι του 1962 (συνθέτης Γ. Δασκαλόπουλος) υπήρχαν 4 τραγούδια,τα :
Ο Κάννιβαλος / Το Τέρας / Ποππαία / Κροκόδειλος.
Στο cd του: «ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΤΣΙΟΣ-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ- 2015» υπήρχαν τα δύο πρώτα.
Το τέρας,το έχει πει άλλωστε και ο Γιώργος Μαρίνος.
Τα δύο τελευταία όμως δεν μπήκαν.
Αν υπάρχουν κάνε κάτι.
Ευχαριστώ πολύ.

Άαβας / d58 είπε...

Τα 4 αυτά τραγούδια είχαν κυκλοφορήσει το 1962 σε δισκάκι 45" extended, αλλά δυστυχώς δεν το έχω και δεν γνωρίζω καν αν μπορεί να βρεθεί πια.