Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022

Η LYRA ΜΕΤΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΥΜΑ - Γιώργος Κριμιζάκης: Η αγάπη μας (1973)

Δυο χρόνια μετά τις "Φωτογραφίες", τον πρώτο προσωπικό δίσκο του συνθέτη Γιώργου Κριμιζάκη, ήρθε ο δεύτερος με τίτλο "Η αγάπη μας" που εκδόθηκε το 1973 από τη Lyra. 
Ο δίσκος περιλαμβάνει δώδεκα κομμάτια, ένδεκα τραγούδια κι ένα οργανικό θέμα που κινούνται στο ελαφρολαϊκό ύφος της εποχής, αλλά με κάμποσες εκτροπές από τον κανόνα. Εδώ, για παράδειγμα, ο συνθέτης θυμάται την καταγωγή του και περνάει κάποιους κρητικούς και νησιώτικους απόηχους, όπως στα τραγούδια "Κορίτσι στο παράθυρο" και "Αντάμικο" και κυρίως στο σύντομο οργανικό φινάλε ("Χορός"). Εμπορικά ξεχώρισε το εναρκτήριο τραγούδι "Η αγάπη σου", αλλά την καλύτερη στιγμή του δίσκου αποτελεί η τρυφερή λαϊκή μπαλάντα "Η δεύτερη φορά", από τα αγαπημένα μου τραγούδια του συνθέτη κι ασφαλώς από τα ωραιότερα που έγραψε ποτέ, δίπλα βέβαια στην υπέροχη "Μαρίνα των βράχων". Στρωτή και επιδέξια ενορχήστρωση που επιμελήθηκε ο ίδιος ο συνθέτης.
Οι στίχοι ανήκουν στον πολυγραφότατο και πάντα ευρηματικό Λευτέρη Παπαδόπουλο που ξέρει να αφηγείται όμορφες ερωτικές ιστορίες με άρτια πάντα τεχνική. Βασικός ερμηνευτής του δίσκου είναι ο Μιχάλης Βιολάρης που είχε περάσει πλέον στη δεύτερη φάση της σπουδαίας καριέρας του, η οποία στηρίχθηκε πολύ σε τραγούδια του Γιώργου Κριμιζάκη. Συμμετέχουν επίσης η καλή λαϊκή τραγουδίστρια Καίτη Αμπάβη, η οποία την ίδια χρονιά τραγούδησε και στον κύκλο "Θάλασσα πικροθάλασσα" του Μίμη Πλέσσα, και ο Δημήτρης Ξενίδης, τον οποίο μας είχε συστήσει την προηγούμενη χρονιά ο Ευάγγελος Πιτσιλαδής με το δίσκο "Θαλασσάκι μου" (1972).

(c) LP | Lyra | 1973 | Πηγή: tzil/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: