Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022

Ο ΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ: First Songs (2005)

Τα πρώτα πρώτα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη από τα εφηβικά και νεανικά του χρόνια, εμπνευσμένα από τα απλά ποιήματα των σχολικών αναγνωστικών της εποχής, αποτέλεσαν τη βάση μιας σειράς νεότερων δισκογραφικών εκδόσεων κατά το διάστημα 1994-2005 με ερμηνείες από παιδικές χορωδίες και κυρίως από τη σπουδαία Παιδική Χορωδία Δημήτρη Τυπάλδου, η οποία μας παρουσίασε το 2005 το άλμπουμ "Δες τι λαμπρό φεγγάρι".
Την ίδια χρονιά ωστόσο, με τη συμμετοχή και πάλι της ίδιας παιδικής χορωδίας είχαμε και μια εντελώς διαφορετική εκδοχή αυτού του ενδιαφέροντος μουσικού υλικού του μεγάλου μας συνθέτη. Από τη γερμανική δισκογραφική εταιρεία Intuition, ειδικευμένη κυρίως στο λόγιο ρεπερτόριο του συνθέτη, εκδόθηκε ένα άλμπουμ με τον αγγλόφωνο τίτλο "Fist Songs" αποκλειστικά με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη από εκείνο το πρώιμο συνθετικό του φανέρωμα. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται 15 τραγούδια της περιόδου 1937-1952 βασισμένα σε ποιήματα των Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, Κωστή Παλαμά, Γεώργιου Δροσίνη, Κώστα Χατζόπουλου, Βασίλη Ρώτα, Άγγελου Βλάχου, Μιχάλη Στασινόπουλου, Φώτη Αγγουλέ, Αντιγόνης Μεταξά, Heinrich Heine, καθώς και σε δημώδεις στίχους. Το τραγούδι "Φθινόπωρο" περιλαμβάνεται σε διπλή εκτέλεση. Η ηχογράφηση έγινε το 1999.
Η συγκεκριμένη έκδοση διαφοροποιεί δραστικά την απόδοση αυτών των "παιδικών" τραγουδιών του Μίκη σε σχέση με τις ελληνικές εκδοχές τους που έχουμε δει τις προηγούμενες ημέρες. Πρώτα πρώτα η παρουσία της παιδικής χορωδίας είναι δευτερεύουσα και υποβοηθητική, αφού βασικός ερμηνευτής των τραγουδιών είναι ο ίδιος ο συνθέτης, ενώ συμμετέχει και η Μαρία Φαραντούρη σε τρία τραγούδια, καθώς και οι Jocelyn B. Smith και Θανάσης Ζώτος στα φωνητικά. Επίσης η ενορχήστρωση που επιμελήθηκε ο Γερμανός πιανίστας Henning Schmiedt, στενός συνεργάτης του συνθέτη επί πολλά χρόνια, έχει καθαρά έντεχνο χαρακτήρα και περιλαμβάνει σαξόφωνο, φλάουτο, τρομπέτα, τούμπα, κοντραμπάσο και κρουστά με δεσπόζουσα πάντως την παρουσία του πιάνου. Το αποτέλεσμα συνεπώς ξεφεύγει από το ακραιφνώς παιδικό ηχόχρωμα και προφανώς απευθύνεται σε ένα ευρύτερο κοινό της διεθνούς αγοράς που του δίνεται έτσι η δυνατότητα να γνωρίσει κι αυτή την άγνωστη, αλλά άκρως ενδιαφέρουσα πτυχή του ταλέντου μιας μουσικής ιδιοφυίας.

(c) CD | Intuition | 2005 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: