Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022

Δισκογραφία Τάσου Καρακατσάνη: Κυκλική αναπνοή (2005)

Η δεύτερη ολοκληρωμένη συνεργασία του Τάσου Καρακατσάνη με την Κύπρια ποιήτρια και μουσικό Ειρήνη Χηράτου (γενν. 1957) ήρθε το 2005 με έναν δυσεύρετο δίσκο που εκδόθηκε από το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ) με τίτλο «Κυκλική αναπνοή» βασισμένο στην ποιητική σύνθεση «Καιάδες». Είχε προηγηθεί βέβαια η σύμπραξή τους το 1999 με το δίσκο «Τα παραμύθια του Αλτ-Ιλύ & Ένα ξυπόλυτο φεγγάρι»
Ο δίσκος φέρει τον χαρακτηριστικό υπότιτλο: «Ηχητικά παράδοξα σε πέντε ενότητες». Οι ενότητες αυτές επιγράφονται ως Ακίνητοι, Στη λεωφόρο Ποσειδώνος, Στο μουσικό στέκι Flash, Στη Λευκή Ατλαντίδα, Επίλογος. Περιλαμβάνονται τραγούδια, απαγγελίες κι ένα μικρό θεατρικό μονόπρακτο. Εκδόθηκε υπό την αιγίδα του Δημήτρη Χριστόφια, τότε Προέδρου της Βουλής και μετέπειτα Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. 
Το έργο πραγματεύεται τη μεγάλη κοινωνική μάστιγα των ναρκωτικών. Ο Κύπριος Πρόεδρος σημειώνει σχετικά: "...κι όταν η ποίηση της Ειρήνης Χηράτου συναντά τη μουσική του καταξιωμένου συνθέτη Τάσου Καρακατσάνη, τότς οι "Καιάδες" μετατρέπονται σε "Κυκλική Αναπνοή" που τροφοδοτεί τα πνευμόνια του αγώνα ενάντια στα ναρκωτικά που είναι αγώνας ζωής για τους νέους και τους γονείς, αγώνας στον οποίο όλοι έχουμε θέση και ρόλο...".
Τα τραγούδια ερμηνεύουν ο τενόρος Λευτέρης Τουμαράς, ο βαρύτονος Κωστής Ρασιδάκις, οι ηθοποιοί Άρτεμις Αποστολοπούλου, Μαριέττα Μητσίδου, Βάσια Λακουμέντα, Κασσάνδρα Χαραλάμπη και ο σταθερός συνεργάτης του συνθέτη λαϊκός τραγουδιστής Γιάννης Θωμόπουλος. Ο Ορέστης Γράβαρης παίζει κρουστά, ο Ερμής Μιχαήλ ηλεκτρική κιθάρα, ο Παύλος Τριανταφυλλίδης τρομπόνι, η Ειρήνη Χηράτου βιολί και ο συνθέτης πιάνο.

(c) CD | ΡΙΚ | 2005 | Πηγή: Γ.Χ./d58

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το να πω απλά << ευχαριστώ>>,είναι πολύ λίγο.
Η όλη παρουσίαση του Καρακατσάνη είναι καταπληκτική.
Να είσαι πάντα καλά.