Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022

Γιώργος Κριμιζάκης: Η Αγωγή του Πολίτου (1975)

Παραμένουμε στο μεταπολιτευτικό κλίμα και στην καταιγίδα του πολιτικού τραγουδιού που δεν άφησε κανένα σχεδόν καλλιτέχνη του τραγουδιού ανεπηρέαστο. Χαρακτηριστική η περίπτωση του συνθέτη Γιώργου Κριμιζάκη, ο οποίος προερχόταν από την ώριμη φάση του Νέου Κύματος και ήδη από το ξεκίνημα της δεκαετίας του '70 μας είχε δώσει δυο δίσκους ελαφρολαϊκού ύφους και ερωτικής θεματολογίας, πρώτα τις "Φωτογραφίες" (1971) και στη συνέχεια το "Η αγάπη μας" (1973). Οι δυο αυτοί δίσκοι επ' ουδενί δεν προϊδέαζαν για την επόμενη δουλειά του, η οποία ήρθε ένα χρόνο μετά τη μεταπολίτευση με τον κύκλο τραγουδιών "Η αγωγή του πολίτου" (1975), τίτλο που παραπέμπει ευθέως στο ιστορικό εκείνο σχολικό μάθημα της επίσημης κρατικής προπαγάνδας, πράγμα που υποδηλώνεται και από τον χαρακτηριστικό υπότιτλο του δίσκου: Ευτράπελος προπαγάνδα μετά ιντερμεδίων.
Εδώ ο συνθέτης, αξιοποιώντας τους ευρηματικούς σατιρικούς και δηκτικούς στίχους του Γιάννη Κακουλίδη, μας αποκαλύπτει το ταλέντο του στη μουσική επιθεωρησιακού ύφους - που τα επόμενα χρόνια θα υπηρετήσει ευδόκιμα - γράφοντας τραγούδια που μοιάζουν να προορίζονται για σκηνική χρήση με εμβατηριακούς ρυθμούς, παρλάτες και χορευτικά θέματα, όλα με σταθερή στόχευση τη διακωμώδηση της εξωφρενικής πραγματικότητας που είχε προηγηθεί στα χρόνια της επτάχρονης χούντας. 
Για το λόγο αυτό επιστρατεύτηκαν ως ερμηνευτές δυο παλιοί θεράποντες της υποκριτικής τέχνης, ο Γιώργος Μαρίνος που είναι και ο βασικός ερμηνευτής του δίσκου, και η Μιράντα Κουνελάκη που υποδύεται ένα ερμηνευτικό ρόλο με ευθεία αναφορά στη Ζωζώ Σαπουντζάκη και στα περίφημα σκηνικά της καπρίτσια. Συμμετέχει επίσης σε δυο τραγούδια ο Μιχάλης Βιολάρης, αλλά και ο παλιός ρεμπέτης Μαρίνος Γαβριήλ (1919-1977), γνωστός και ως Μαρινάκης, που τραγουδά το ρεμπετοειδές "Δυο μπάτσοι". Η πληθωρική θεατρική ερμηνεία πάντως του Γιώργου Μαρίνου, ο οποίος άλλωστε είχε ήδη από πιο παλιά δείξει το τραγουδιστικό του ταλέντο, είναι αυτή που δικαιώνει ένα δίσκο που δύσκολα πλέον μπορεί να συγκινήσει ένα σύγχρονο ακροατή αποκομμένο από την επικαιρότητα της εποχής που τον γέννησε. Το εξώφυλλο σχεδίασε ο ζωγράφος Αλέξης Ακριθάκης.

(c) CD | Lyra | 1975 | Ψηφιακή επανέκδοση: 1996 | Πηγή: ΟΟ/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: