Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022

Δισκογραφία Τάσου Καρακατσάνη: Οι μπαλάντες της Νόνης (2016)

Δέκα χρόνια μετά το δίσκο "...των ανέμων επιβάτες" κι αφού μεσολάβησε το 2013 η (δυσεύρετη δυστυχώς) έκδοση "Τρεις ενότητες θεατρικής μουσικής" (σε κείμενα και πάλι της Ειρήνης Χηράτου), κυκλοφόρησε το 2016 η τελευταία μέχρι σήμερα δισκογραφημένη δουλειά του πιανίστα, ενορχηστρωτή και συνθέτη Τάσου Καρακατσάνη που επιγράφεται "Οι μπαλάντες της Νόνης" και είναι ο δεύτερος κατά σειρά κύκλος μελοποιημένης ποίησης του δημιουργού. Αυτή τη φορά έχουμε τραγούδια σε ποίηση της σύγχρονης ποιήτριας και εκπαιδευτικού Νόνης Σταματέλου (γενν. 1960), από το όνομα της οποίας προέκυψε και ο τίτλος του δίσκου.
Ο συνθέτης έγραψε δώδεκα ευαίσθητα τραγούδια σε ύφος μπαλάντας με λιτή ενορχήστρωση, όπου κυριαρχεί ο ήχος του πιάνου που παίζει ο ίδιος. Οι στίχοι της ποιήτριας, απέριττοι και δωρικοί χωρίς καλλωπίσματα, ευθύβολοι στο μήνυμά τους, ενίοτε νοσταλγικοί και θεατρικοί, έχουν ανθολογηθεί από τις ποιητικές συλλογές: Παιχνίδι αιχμηρό (2008), Σε πύρινη τροχιά (2012) και Έλλειψη χώρου (2015). 
Βασικό προσόν του δίσκου είναι και οι θαυμάσιες ερμηνείες των τραγουδιών από την ηθοποιό Άρτεμι Αποστολοπούλου, τον τενόρο Λευτέρη Τουμαρά, τον συνθέτη και τραγουδιστή Παναγιώτη Τερζάκη και την ειδικευμένη στο ηπειρώτικο παραδοσιακό τραγούδι Γεωργία Τέντα μαζί με τον συνθέτη. Η παραγωγή του δίσκου ανήκει στις εκδόσεις της Οδού Πανός του ποιητή Γιώργου Χρονά.

(c) CD | Οδός Πανός | 2016 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: