Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022

Γιώργος Μαρίνος: Μια ζωντανή παρουσίαση (1970)

Κλείνουμε αυτό το σύντομο αφιέρωμα στη δισκογραφική παρουσία του ηθοποιού και τραγουδιστή Γιώργου Μαρίνου με μια αναφορά στην πρώτη προσωπική του δουλειά που εκδόθηκε το 1970 από την Polydor (Philips) με τίτλο "Μια ζωντανή παρουσίαση".
Παρά τον μάλλον παραπλανητικό τίτλο, ο δίσκος δεν περιέχει ζωντανές ηχογραφήσεις, αλλά υλικό από τη σκόρπια δισκογραφία του καλλιτέχνη για τις 45 στροφές που είχε κυκλοφορήσει τα αμέσως προηγούμενα χρόνια με κάμποσα τραγούδια σε πρώτη ή και δεύτερη εκτέλεση που ακούστηκαν αρκετά κι έκαναν αισθητή την παρουσία του, η οποία έτσι κι αλλιώς ήταν κυρίως δοσμένη στο χώρο του θεάτρου και λιγότερο του τραγουδιού. Ο δίσκος λοιπόν αυτός κωδικοποιεί την πρώιμη τραγουδιστική του εικόνα και αναδεικνύει ανάγλυφα την εξαιρετικά εκφραστική ερμηνευτική του δύναμη. 
Καθεμιά από τις δυο πλευρές του δίσκου ξεκινά αντίστοιχα με ένα ποπ τραγούδι του Γιώργου Κριμιζάκη, την περίφημη "Στέλλα" και τη "Μπαλάντα της γιαγιάς". Η "Στέλλα" ασφαλώς υπήρξε από τις δημοφιλέστερες ποπ μπαλάντες του καιρού που αν και πρωτοακούστηκε το 1969 από τον Κώστα Βενετσάνο, είναι η ερμηνεία του Γιώργου Μαρίνου που τελικά επέβαλε το τραγούδι. Στο δίσκο επίσης βρίσκουμε και τρία από τα πρώτα πρώτα ταργούδια του Νίκου Δανίκα, με τον οποίο αργότερα ο Γιώργος Μαρίνος θα έχει πολύ ενδιαφέρουσα συνεργασία στους δίσκους "Σκηνές και εικόνες" (1972) και "Ροζ προκηρύξεις" (1976). Παρών επίσης και ο Γιάννης Σπανός που τότε ήταν ο κυρίαρχος δημιουργός στο χώρο των νεοκυματικών μπουάτ, όπου άλλωστε ανδρώθηκε καλλιτεχνικά και ο Μαρίνος. Από τα τρία τραγούδια που συνεισφέρει ο Γιάννης Σπανός στο δίσκο, το πασίγνωστο "Χριστινάκι" ερμηνεύεται βέβαια σε δεύτερη εκτέλεση, αφού πρώτα είχε ακουστεί στην πρώτη "Ανθολογία" του συνθέτη το 1967 από την Καίτη Χωματά.
Ο δίσκος συμπληρώνεται με τραγούδια του Βασίλη Κουμπή και του Κώστα Χατζή, μαζί με δυο θεατρικού ύφους τραγούδια των άγνωστων Δημήτρη Νήρα και Γιάννη Δασκαλόπουλου, αλλά και μια ενδιαφέρουσα επανεκτέλεση του εμβληματικού "Ηθοποιού" του Μάνου Χατζιδάκι που βέβαια δεν μπορεί να συγκριθεί με την αξεπέραστη πρώτη εκτέλεση του Δημήτρη Χορν από την ιστορική παράσταση "Οδός Ονείρων" (1962), στην οποία πάντως συμμετείχε και ο Γιώργος Μαρίνος.
Σημειώνω ότι ο δίσκος στη νεότερη ψηφιακή του επανέκδοση (1995) κυκλοφόρησε εμπλουτισμένος με έξι επιπλέον τραγούδια από ηχογραφήσεις της περιόδου 1969-1970, τέσσερα του Γιάννη Σπανού σε πρώτη εκτέλεση και δύο του Μάνου Χατζιδάκι ("Η πίκρα σήμερα", "Το Δεσποινάκι") σε δεύτερη εκτέλεση με τη συμμετοχή της Κατιάνας Μπαλανίκα.

(c) LP | Polydor | 1970 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: