Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

Ο ΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ - Παιδική Χορωδία Δ. Τυπάλδου: Olympia (2002)

Η Παιδική Χορωδία Δημήτρη Τυπάλδου είναι ένα εξαιρετικό πολυμελές χορωδιακό σχήμα με παιδιά που λειτουργεί ακατάπαυστα από τα μέσα της δεκαετίας του '80 έχοντας έντονη παρουσία στα μουσικά μας πράγματα και ήδη αρκετά μεγάλη δισκογραφική δραστηριότητα συνεργαζόμενη με σημαντικούς δημιουργούς, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Νότης Μαυρουδής, ο Παναγιώτης Μάργαρης, ο Θανάσης Πολυκανδριώτης, αλλά και η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Γιώργος Νταλάρας, μαζί με αρκετές ηχογραφήσεις γιορτινού περιεχομένου (κυρίως χριστουγεννιάτικα τραγούδια). 
Η πρώτη εμφάνιση της χορωδίας στο χώρο της δισκογραφίας έγινε με συνθέσεις κυρίως του Μίκη Θεοδωράκη (μαζί με επιλογές από το διεθνές και κλασικό ρεπερτόριο), όταν το 1991 από τη Motivo κυκλοφόρησε ο δίσκος βινυλίου "Άνθη της πέτρας". Η πρώτη αυτή γνωριμία με τον μεγάλο συνθέτη είχε και συνέχεια τα επόμενα χρόνια κι έτσι το 2002 προέκυψε η πολύ ενδιαφέρουσα έκδοση του ψηφιακού δίσκου "Olympia" που εκδόθηκε από την FM Records και περιλαμβάνει επιλεγμένες συνθέσεις του Μίκη από το ανεξάντλητο ρεπερτόριό του. 
Ο τίτλος της έκδοσης προήλθε από το λόγιο έργο Canto Olympico που είχε γράψει ο συνθέτης το 1991 πάνω σε ποίηση της Δήμητρας Μαντά μετά από παραγγελία της διεθνούς ολυμπιακής επιτροπής προκειμένου να παιχτεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992. Από το έργο λοιπόν αυτό σταχυολογήθηκαν τρεις Ωδές (Ωδή στον Δία, στον Απόλλωνα και στον Πρώτο Ολυμπιονίκη) σε κατάλληλη προσαρμογή για παιδική χορωδία.
Ο δίσκος συμπληρώνεται με επιλογές από τα τρία κλασικά έργα του συνθέτη βασισμένα σε ποίηση τριών μεγάλων ποιητών που τιμήθηκαν με βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας, δηλαδή τα "Επιφάνια" (1961) του Γιώργου Σεφέρη, το "Άξιον Εστί" (1964) του Οδυσσέα Ελύτη και το Canto General (1972) του Pablo Neruda, ενώ για επίλογος επιλέχθηκε η τρυφερή μελωδία "Μαργαρίτα μαγιοπούλα" σε στίχους του Ιάκωβου Καμπανέλλη από την παράσταση "Μαγική πόλις" (1963).

(c) CD | FM Records | 2002 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: