Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022

Δισκογραφία Τάσου Καρακατσάνη: Τα παραμύθια του Αλτ-Ιλύ (1999)

Η τέταρτη κατά σειρά δουλειά του Τάσου Καρακατσάνη εκδόθηκε το 1999 με γενικό τίτλο "Τα παραμύθια του Αλτ-Ιλύ" και περιλαμβάνει δύο ενότητες που θεματικά παραπέμπουν στην τραγωδία της Κύπρου και βασίζονται σε κείμενα της Κύπριας ποιήτριας και μουσικού Ειρήνης Χηράτου, με την οποία ο συνθέτης είχε πολλαπλές συνεργασίες κατά καιρούς. Ο δίσκος εκδόθηκε από την ΜΒΙ με τη στήριξη της Επιτροπής Συγγενών και Αδηλώτων Αιχμαλώτων Κύπρου και άλλων φορέων του Κυπριακού κράτους. 
Η πρώτη ενότητα έχει τον ξεχωριστό τίτλο "Ένα ξυπόλυτο φεγγάρι" κι αποτελείται από οκτώ τραγούδια κατ' επίφασιν λαϊκά, όπως τα χαρακτηρίζει ο συνθέτης, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται κι ένα μικρό απόσπασμα από τη "Μήδεια" του Ευριπίδη. Οι στίχοι τους κουβαλούν το βάρος της κυπριακής δοκιμασίας καταγγέλλοντας τη δικτατορία, το φόβο, την πείνα, τον πόνο και την εξαθλίωση, όλες αυτές τις οδυνηρές εμπειρίες που καθρεφτίζονται στους κύκλους του λυπημένου φεγγαριού. Τα τραγούδια ερμηνεύουν οι: Γεράσιμος Ανδρεάτος, Γιάννης Θωμόπουλος, Ελευθερία Μεταξά, Άρτεμη Αποστολοπούλου, Μαρία Δρακοπούλου και Κατερίνα Γιαμαλή.
Το κύριο σώμα του δίσκου περιλαμβάνει το έργο "Τα παραμύθια του Αλτ-Ιλύ" που βασίζεται στα κλασικά παραμύθια της Χαλιμάς και του Σεβάχ κι έχει τη μορφή παιδικού μιούζικαλ με πρωταγωνιστές το φεγγάρι, τη βασίλισσα Νύχτα και παιδιά που χορεύουν και ψαρεύουν. Τα τραγούδια ερμηνεύουν οι: Λευτέρης Τουμαράς, Άρτεμη Αποστολοπούλου, Ελευθερία Μεταξά και Λάκης Λαζόπουλος. Συμμετέχουν επίσης οι αξιόλογοι μουσικοί: Χάρης Χατζηγεωργίου (βιολί), Ντάνα Χατζηγεωργίου (βιολοντσέλο), Παναγιώτης Στέφος (τρομπόνι), Παναγιώτης Καίσαρης (τρομπέτα) και Βιβή Γκέκα (μαντολίνο). Διευθύνει και παίζει πιάνο ο Τάσος Καρακατσάνης.

(c) CD | MBI  1999 | Πηγή: ΟΟ/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: