Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022

Γιώργος Μητσάκης: Τα Πειραιώτικα του Μητσάκη (1974)

Ένα χρόνο μετά την επιτυχία της πρώτης δισκογραφικής του δουλειάς στη Lyra με το δίσκο "Μονά ζυγά" ο μεγάλος λαϊκός τραγουδοποιός Γιώργος Μητσάκης ηχογράφησε ένα δεύτερο κύκλο λαϊκών τραγουδιών με τίτλο "Τα Πειραιώτικα του Μητσάκη" κρατώντας δυο από τους ερμηνευτές της προηγούμενης δουλειάς, δηλαδή τον Μιχάλη Βιολάρη και τον Γιάννη Μπογδάνο, και προσθέτοντας μια παλιά του γνώριμη, την καλή λαϊκή ερμηνεύτρια Καίτη Αμπάβη, με την οποία είχαν ήδη συνεργαστεί στο δίσκο "Αν ζούσαν οι αρχαίοι" (1969) από τα χρόνια της θητείας τους στη Minos.
Ο δίσκος περιλαμβάνει δώδεκα καλογραμμένα λαϊκά τραγούδια βασισμένα αυτή τη φορά σε δικούς του στίχους, οι οποίοι περιγράφουν γειτονιές και συνοικίες του Πειραιά με εικόνες από προσωπικές του βιωματικές εμπειρίες των παιδικών του χρόνων, όταν τριγύριζε στα Πειραιώτικα στέκια ακολουθώντας τον ψαρά πατέρα του. Είναι μια ωραία ιδέα αυτή δοσμένη με τη λαϊκή πένα του Μητσάκη και το αποτέλεσμα είναι μια θαυμάσια σειρά λαϊκών τραγουδιών, καθένα και για μια διαφορετική συνοικία του Πειραιά. Φρόντισε μάλιστα να μας δώσει και αντίστοιχους υπότιτλους για κάθε περιοχή με ιδιόχειρο σημείωμά του (περιλαμβάνεται στο εσώφυλλο του δίσκου), με τους οποίους φροντίζει να επισημάνει και τη βασική θεματική ιδέα κάθε τραγουδιού. Οι μελωδίες είναι καλοδουλεμένες και ρέουν αβίαστα, έστω κι αν δε γνώρισαν την αναμενόμενη εμπορική απήχηση, καθώς έπεσαν κιόλας πάνω στην οριακή χρονιά της Μεταπολίτευσης. 
Θυμίζω ότι ανάλογη ιδέα με περιγραφή περιοχών και γειτονιών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης είχαμε και στο δίσκο "Γειτονιές" (1970) του Θόδωρου Τζίφα σε στίχους Κώστα Κινδύνη που είδαμε πρόσφατα, ενώ αξίζει να επισημάνουμε ότι το 2002 κυκλοφόρησε σε ζωντανή ηχογράφηση ο κύκλος "Διαδρομές" του Χρήστου Νικολόπουλου σε στίχους του Φώντα Λάδη με ανάλογο επίσης θέμα.

(c) CD | Zodiac/Lyra | 1974 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: