Ο Τάσος Καρακατσάνης είναι συνθέτης, ενορχηστρωτής και πιανίστας, από τις πιο ενδιαφέρουσες παρουσίες στο χώρο του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού τα τελευταία 50 χρόνια με πολυσύνθετη προσφορά. Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1948, ενώ ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 έκανε την εμφάνισή του στα μουσικά πράγματα του τόπου, αρχικά στο χώρο του ελαφρού τραγουδιού. Η γνωριμία του με τον Μάνο Χατζιδάκι θα καθορίσει αποφασιστικά την πορεία του στο ελληνικό τραγούδι, καθώς ο μεγάλος συνθέτης θα ανακαλύψει στο πρόσωπο του νεαρού μουσικού το alter ego του και θα του εμπιστευτεί σημαντικές δουλειές είτε ως πιανίστα, είτε ως ενορχηστρωτή. Κορυφαία στιγμή αυτής της συνεργασίας υπήρξε ο διπλός δίσκος «30 Νυχτερινά» (1983), όπου ο Τάσος Καρακατσάνης ενορχήστρωσε σε οργανική μορφή μερικά από τα κλασικά τραγούδια του συνθέτη.
Στη δεκαετία του ’70 η δραστηριότητα του Τάσου Καρακατσάνη ήταν αφιερωμένη σχεδόν αποκλειστικά στην ενορχήστρωση. Ήταν ο μόνιμος ενορχηστρωτής του ρεπερτορίου της Lyra και δική του δουλειά μ’ έναν ιδιαίτερα λεπταίσθητο και αναγνωρίσιμο ήχο βρίσκουμε στον προσωπικό δίσκο της Αρλέτας "Έξι μέρες" (1970), αλλά και σε μια μεγάλη σειρά αξιόλογων εργασιών διαφόρων συνθετών, όπως του Αργύρη Κουνάδη, του Ηλία Ανδριόπουλου, της Μαρίζας Κωχ, του Μιχάλη Τερζή, του Θωμά Μπακαλάκου και πολλών άλλων, καθώς και τραγουδιστών της εποχής. Μέχρι και τον πρώτο δίσκο του Νίκου Καρβέλα («Μια χαρά, μια καημός», 1974) ενορχήστρωσε! Συνεργάστηκε επίσης στενά και με τον Μίκη Θεοδωράκη σε κύκλους τραγουδιών με τη Μαργαρίτα Ζορμπαλά, τον Χριστόφορ Σταμπόγλη και άλλους.
Ως συνθέτης ο Τάσος Καρακατσάνης αφιέρωσε σχεδόν αποκλειστικά τη δραστηριότητά του στη σύνθεση μουσικής για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Έγραψε μουσική για πολυάριθμες θεατρικές παραστάσεις αρχαίου και σύγχρονου θεάτρου, από τις οποίες ελάχιστα πράγματα έχουν περάσει στη δισκογραφία. Η πρώτη του συνθετική καταγραφή επισημαίνεται στον προσωπικό δίσκο της Χαρούλας Αλεξίου «24 Τραγούδια» (1977) με την τρυφερή μπαλάντα «Μόνος ήσουν πάντα» σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου. Κάποια λιγοστά τραγούδια του ερμήνευσαν κατά καιρούς διάφοροι τραγουδιστές (Άννα Βίσση, Μαρία Δημητριάδη κ.ά.). Από το 1989 ξεκινάει η τακτική δισκογραφική του δραστηριότητα, η οποία μας έχει δώσει μέχρι σήμερα εννέα συνολικά προσωπικούς δίσκους με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και πρωτοτυπία. Οι περισσότεροι εκδόθηκαν από τον Σείριο του Μάνου Χατζιδάκι. Ξεχωριστή θέση στο έργο του κατέχει η συνεργασία του με τον ποιητή Γιώργο Χρονά. Χαρακτηριστικό αυτών των δίσκων είναι η ευρύτητα και πολυμορφία του μουσικού υλικού που περιέχουν. Ο συνθέτης απλώνεται σε όλα τα μουσικά πεδία και φόρμες με άνεση, γνώση και ευαισθησία: Οργανική μουσική, χορευτικά θέματα, τζαζ, λαϊκά ηχοχρώματα, αυτοσχεδιασμοί, σόλο πιανιστικά περάσματα, τραγούδια και άλλα.
Ο πρώτος προσωπικός δίσκος του Τάσου Καρακατσάνη με τίτλο «Καπέλα» εκδόθηκε το 1989 από τον Σείριο και περιέχει μουσικό υλικό γραμμένο για την ομώνυμη μουσικοχορευτική παράσταση που παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 1987 στο Θέατρο Αβέρωφ από το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας με πρωταγωνιστές τους Χρήστο Στεργιόγλου και Κώστα Ζαχαράκη, καθώς και μουσική από το θεατρικό μονόπρακτο του Σαρογιάν «Ε, εσείς οι απέξω» (1988). Τα περισσότερα μουσικά μέρη εμπλουτίστηκαν εκ των υστέρων από ποιητικά κείμενα του Γιώργου Χρονά, κάποια από το ποιητικό του έργο «Ο αναιδής θρίαμβος» (1984), το οποίο θα αποτελέσει και τη βάση μιας ολοκληρωμένης σύνθεσης του Καρακατσάνη που εκδόθηκε το 1993. Περιέχονται επίσης στίχοι του Ζαν Πολ Σαρτρ από το ποίημα "Ο Οδός του Μπλαμαντό" σε μετάφραση Αλέξη Σολομού, που είχε χρησιμοποιήσει και ο Μάνος Χατζιδάκις νωρίτερα στην «Πορνογραφία» του (1982), καθώς και του Χρήστου Στεργιόγλου και της Ρένας Καρακατσάνη. Τα τραγούδια ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Χρήστος Στεργιόγλου και Κώστας Ζαχαράκης και οι τραγουδίστριες Μαρία Δημητριάδη, Κατερίνα Γιαμαλή, Βιβή και Μαριάννα Γκέκα.
(c) CD | Σείριος | 1989 | Ψηφιακή επανέκδοση: 2008 | Πηγή: d58
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου