Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

Ο ΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ - Παιδική Χορωδία Δ. Τυπάλδου: Δες τι λαμπρό φεγγάρι (2005)

Τα "παιδικά τραγούδια" είναι μια μεγάλη σειρά τραγουδιών που συνέθεσε ο Μίκης Θεοδωράκης στην εφηβική και νεανική του ηλικία. Ο μεγάλος συνθέτης έκανε τα πρώτα συνθετικά του βήματα στην Πάτρα, το 1937, σε ηλικία μόλις 12 χρονών, γράφοντας «Ρομάντζες» για φυσαρμόνικα, αλλά και τραγούδια, το πρώτο πρώτο από τα οποία φαίνεται πως ήταν το δημοτικό "Το Καραβάκι". Απ' το 1938, στον Πύργο, άρχισε να γράφει διάφορες μελωδίες για σόλο βιολί, για βιολί και πιάνο, ντούο για δυο βιολιά, καθώς και πολλά τραγούδια. Με ίδιους και μεγαλύτερους ρυθμούς συνέχισε στην Τρίπολη απ' το 1940 μέχρι το 1943 και στην Αθήνα απ' το 1944 και μετά. Έτσι, από τα εφηβικά και νεανικά του χρόνια, πληθωρικός και πολυγραφότατος καθώς ήταν, είχε ήδη στο ενεργητικό του έναν αρκετά μεγάλο κατάλογο με έργα οργανικής και φωνητικής μουσικής. Κι όπως λέγαμε προχθές, απ' την πληθώρα αυτών των τραγουδιών, που γράφτηκαν κατά τη 15ετία 1937-1952, ο ίδιος ο συνθέτης επέλεξε αυτά που απετέλεσαν τη συλλογή «40 Τραγούδια για Παιδάκια και Παιδιά» και εκδόθηκαν το 1994 από τη Philips. Απ' τα υπόλοιπα, άλλα περιλήφθησαν σε γνωστούς κύκλους τραγουδιών, άλλων η μουσική αφομοιώθηκε σε μεταγενέστερα έργα του συνθέτη και άλλα παραμένουν ακόμη ανέκδοτα. 
Από το πλούσιο λοιπόν αυτό σώμα των "παιδικών τραγουδιών" του Μίκη Θεοδωράκη επιλέχθηκαν τα 18 που απαρτίζουν την παρούσα συλλογή κι ερμηνεύτηκαν συγκινητικά και με απόλυτη μουσική ακρίβεια από την κορυφαία Παιδική Χορωδία Δημήτρη Τυπάλδου στο άλμπουμ «Δες τι λαμπρό φεγγάρι». Με εξαίρεση του τραγουδάκι "Το γουρουνάκι και το γαϊδουράκι" (στίχοι της Αντιγόνης Μεταξά), όλα τα υπόλοιπα είχαν συμπεριληφθεί και στο διπλό άλμπουμ «40 Τραγούδια για Παιδάκια και Παιδιά», αλλά εδώ δίνονται σε διαφορετική φυσικά ενορχήστρωση και ερμηνεία. Βασίζονται σε στίχους μεγάλων ποιητών μας της παλαιότερης εποχής, όπως ο Κωστής Παλαμάς, ο Γεώργιος Δροσίνης, ο Βασίλης Ρώτας, ο Κώστας Χατζόπουλος, ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, ο Διονύσιος Σολωμός κ.ά. 
Ο δίσκος αρχικά κυκλοφόρησε από την Eros Music, ενώ στη συνέχεια πέρασε στους καταλόγους της Legend με νέο τίτλο «Τα Παιδικά μου Τραγούδια» επαυξημένος με δύο οργανικά θέματα. Πλάι στις παιδικές φωνές σε κάποια τραγούδια ακούγονται επίσης οι Βασίλης Παπακωνσταντίνου και Διονύσης Τσακνής. Την παιδική χορωδία και ορχήστρα διευθύνει ο Δημήτρης Τυπάλδος.

(c) CD | Eros Music | 2005 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: