Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

Δισκογραφία Τάσου Καρακατσάνη: Έξι ενότητες θεατρικής μουσικής (1997)

Μετά τον πρώτο προσωπικό του δίσκο με τίτλο "Καπέλα" (1989) ο Τάσος Καρακατσάνης συνεργάστρηκε εκ νέου με τον ποιητή Γιώργο Χρονά και η συνεργασία αυτή αποτυπώθηκε στο δίσκο "Ο αναιδής θρίαμβος" που εκδόθηκε το 1993 από τις εκδόσεις της Οδού Πανός. Την ίδια περίοδο ο συνθέτης συνέχισε την έντονη δραστηριότητά του στο πεδίο της σκηνικής μουσικής, πράγμα που απέφερε σύντομα την τρίτη δισκογραφική του εργασία με τίτλο "Έξι ενότητες θεατρικής μουσικής" που εκδόθηκε το 1997 από τον Σείριο.
Όπως εύγλωττα δηλώνεται κι από τον τίτλο της έκδοσης, ο δίσκος αυτός περιλαμβάνει συγκεντρωμένο το μουσικό υλικό από διάφορες θεατρικές παραστάσεις με έργα από το ελληνικό και διεθνές δραματολόγιο που έντυσε μουσικά ο Τάσος Καρακατσάνης. Συγκεκριμένα πρόκειται για τις παραστάσεις: 
  • "Η θαυμαστή μπαλωματού" του Federico Garcia Lorca σε μετάφραση και σκηνοθεσία Αλέξη Σολομού, που ανέβηκε το χειμώνα του 1993 στο Θέατρο της Οδού Ερμού.
  • "Τα σημάδια του έρωτα" του Σωτήρη Τσόγκα, ο οποίος ήταν και ο σκηνοθέτης της παράστασης που ανέβηκε το 1994 επίσης στο Θέατρο της Οδού Ερμού.
  • "Τα Ασυνόδευτα", ενότητα με ανθολογημένες μουσικές από παραστάσεις του Θεάτρου της Οδού Ερμού σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσόγκα, βασισμένες σε κείμενα των Πάρι Τακόπουλου ("Αρπαστόν") και Μποστ ("Ο εφευρέτης"), επίσης από την παράσταση "Κεκλεισμένων των θυρών" του Ζαν Πολ Σαρτρ σε μετάφραση Αλέξη Σολομού και σκηνοθεσία Γιώργου Ρεμούνδου, καθώς και ένα τραγούδι σε στίχους Ευγένιου Αρανίτση από την ταινία "Βήματα" του Γιώργου Σολδάτου.
  • "Εκπομπή στην τηλεόραση" (L’ Emission) του Μισέλ Βιναβέρ σε μετάφραση Τατιάνας Μουζακίτη και Έρσης Βασιλικιώτη, η οποία και σκηνοθέτησε την παράσταση για το Θέατρο των Καιρών το 1994.
  • "Ρόζελ" του Χάραλντ Μίλερ σε μετάφραση Ιώς Μαρμαρινού και σκηνοθεσία Έρσης Βασιλικιώτη για το Θέατρο των Καιρών (1995).
  • "Ο μονόλογος του φεγγαριού" του F.G. Lorca, που βασίζεται στο εμβληματικό αριστούργημα "Ο ματωμένος γάμος" και μάλιστα στη μνημειώδη μετάφραση του Νίκου Γκάτσου, από παράσταση του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου το 1996. 
Στην ερμηνεία των φωνητικών μερών συμμετέχουν: Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Ζωγράφου, Αλεξάνδρα Ρουμελιάδου, Μαίρη Ραζή, Βιβή Γκέκα, Σωτήρης Τσόγκας, Λευτέρης Τουμαράς, Άρτεμις Αποστολοπούλου, Γιάννης Θωμόπουλος, Άννα Φόνσου και Μιχάλης Παπαστεφάνου.

(c) CD | Σείριος | 1997 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: