Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022

Δισκογραφία Τάσου Καρακατσάνη: Με τον Αριστοφάνη στη Σύμη (1997)

Από τον Σείριο και πάλι και σχεδόν ταυτόχρονα με  την κυκλοφορία του θεατρικού δίσκου "Έξι ενότητες θεατρικής μουσικής" του Τάσου Καρακατσάνη κυκλοφόρησε το 1997 κι ένας δεύτερος δίσκος του συνθέτη, επίσης με θεατρικό υλικό. Τίτλος του: "Με τον Αριστοφάνη στη Σύμη"
Ο δίσκος περιλαμβάνει μουσική και τραγούδια του Τάσου Καρακατσάνη για τέσσερις παραγωγές του Συμιακού Θεάτρου, ενός περιφερειακού θεατρικού σχήματος με σαράντα περίπου μέλη που ιδρύθηκε το 1984 με επικεφαλής τον ηθοποιό Μανόλη Αντωνόγλου. 
Έχουμε λοιπόν υλικό που ανέβηκε στη σκηνή κατά το διάστημα 1989-1996, και συγκεκριμένα: Δύο κωμωδίες του Αριστοφάνη, τη "Λυσιστράτη" που παίχτηκε το 1989 σε σκηνοθεσία Γιώργου Ρεμούνδου και τις "Εκκλησιάζουσες" παραγωγής 1993 σε σκηνοθεσία Νίκου Χατζηπαππά, την παράσταση "Αλέμηνας" βασισμένη στην κωμωδία του Μένανδρου "Επιτρέποντες" που παίχτηκε το 1991 σε σκηνοθεσία Γιώργου Μαργαρίτη, καθώς και την ηθογραφική παράσταση "Γκόλφω η Συμιακιά" που παίχτηκε το 1996 σε σκηνοθεσία Αντώνη Μπαμπούνη, εμπνευσμένη από μικρές ιστορίες της Σύμης σε κείμενα του Μανόλη Αντωνόγλου γραμμένα στη ντόπια συμιακή διάλεκτο.
Στην ερμηνεία των τραγουδιών συμμετέχουν μέλη του θεατρικού σχήματος με επικεφαλής τον πρωταγωνιστή των παραστάσεων Μανόλη Αντωνόγλου, ενώ στη μουσική εκτέλεση συμμετέχει 20μελές οργανικό σύνολο που ενορχήστρωσε και διηύθυνε ο συνθέτης. Πολύ επιμελημένη η έκδοση του Σείριου με λεπτομέρειες για τα έργα και τις παραστάσεις, καθώς και ένα χρήσιμο λεξιλόγιο της συμιακής διαλέκτου. Όλες οι ηχογραφήσεις πραγματοποιήθηκαν στην κεντρική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου κατά τη διάρκεια των γενικών δοκιμών πριν από κάθε παράσταση.

(c) CD | Σείριος | 1997 | Πηγή: ΟΟ/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: