Το αστείρευτο μουσικό ταλέντο του Μίκη Θεοδωράκη έδωσε τα πρώτα του σημάδια σε πολύ μικρή ηλικία. Ήδη στα 1937 ο μόλις δωδεκάχρονος Μίκης συνθέτει το πρώτο του τραγούδι, το "Καραβάκι", παρμένο από την ελληνική παράδοση. Σ' εκείνη την πρώιμη περίοδο, όταν η οικογένειά του μετακινείται συνεχώς, Πάτρα, Πύργος, Τρίπολη και τελικά Αθήνα, ο νεαρός επίδοξος συνθέτης γράφει ασταμάτητα μουσική και τραγούδια, παράλληλα με τις σοβαρές μουσικές σπουδές του.
Τα σχολικά ακούσματα και οι ισχυρές εντυπώσεις από τη δύσκολη ιστορική συγκυρία θα επηρεάσουν αποφασιστικά τα μουσικά γούστα του. Εύλογα οι πρώτοι στίχοι που μελοποίησε προέρχονταν από τα σχολικά του αναγνώσματα, πριν ανακαλύψει και αναδείξει με μεγαλειώδη τρόπο τους μεγάλους μας ποιητές. Έτσι ανάμεσα στα δεκάδες πρώιμα τραγούδια του συνθέτη βρίσκουμε στίχους της Αντιγόνης Μεταξά (της περίφημης "Θείας Λένας" του ραδιοφώνου), του Μιχαήλ Στασινόπουλου, του Βασίλη Ρώτα, του Χάρη Σακελλαρίου, του Γεώργιου Δροσίνη, του Κωστή Παλαμά, του Διονύσιου Σολωμού, του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, του Άγγελου Βλάχου, του Κωνσταντίνου Χατζόπουλου και πολλών άλλων ακόμη.
Ωστόσο τα τραγούδια αυτά για δεκαετίες παρέμεναν στα συρτάρια του συνθέτη και ελάχιστοι γνώριζαν την ύπαρξή τους. Μόλις στα 1994 συγκεντρώθηκαν σαράντα από αυτά κι αποτέλεσαν το σώμα της παρούσας έκδοσης που κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά από την Polygram με τίτλο "Τραγούδια για παιδάκια και παιδιά". Η ευθύνη της επιλογής ανήκει στον Μίκη. Τα επιλεγμένα τραγούδια καλύπτουν κυρίως τη δεκαπενταετία 1937-1952, ωστόσο θα δούμε ότι έγιναν και μικρές παρασπονδίες, για να περιληφθούν και μερικά νεότερα τραγούδια του που γράφτηκαν στις αρχές της δεκαετίας του '60 κι έγιναν πασίγνωστα μέσα από τους μεγάλους κύκλους τραγουδιών εκείνης της εποχής, όπως είναι η "Άρνηση" του Γιώργου Σεφέρη, το "Εκκρεμές" του Νίκου Γκάτσου και το "Χρυσοπράσινο φύλλο" του Λεωνίδα Μαλένη.
Σημαντικός αρωγός του συνθέτη σ' αυτήν την ιστορική αποκάλυψη των παιδικών του τραγουδιών στάθηκε η αξιόλογη Παιδική Χορωδία Και Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Δημήτρη Καρβούνη. Τα παιδιά της χορωδίας ερμηνεύουν τα τραγούδια συγκινητικά και απόλυτα πιστά στο πνεύμα του δημιουργού. Το αποτέλεσμα είναι υψηλού επιπέδου και δικαιώνει με τρόπο εντυπωσιακό μιαν άλλη πλευρά του μεγάλου μας συνθέτη, η οποία μας ήταν μέχρι εκείνη τη στιγμή άγνωστη.
Σημειώνω ότι η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Μύλου της Λάρισας τον Απρίλιο του 1994. Το εξώφυλλο της έκδοσης κοσμείται από τον ιστορικό πίνακα Παιδική συναυλία του ζωγράφου Γιώργου Ιακωβίδη. Σημειώνω επίσης ότι μετά την έκδοση του συγκεκριμένου δίσκου και με πρωτοβουλία της σπουδαίας Παιδικής Χορωδίας του Δημήτρη Τυπάλδου θα υπάρξει μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέχεια στην ανάδειξη της παιδικής εργογραφίας του συνθέτη, όπως θα δούμε τις επόμενες ημέρες.
(c) 2CD | Polygram | 1994 | Πηγή: d58
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου