Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022

Δισκογραφία Τάσου Καρακατσάνη: Και το τρένο πάει στον ουρανό... (2001)

Το 2001 από τον Σείριο κυκλοφόρησε ο δίσκος του Τάσου Καρακατσάνη «Kαι το τρένο πάει στον ουρανό…» που αποτελεί το soundtrack της ομώνυμης ταινίας του Γιάννη Ιωάννου, μιας διεθνούς παραγωγής του 2001 με τη σύμπραξη Ελλάδας, Βουλγαρίας, Γεωργίας και Κύπρου. 
Η ταινία καταπιάνεται με το δύσκολο θέμα του εκτοπισμού Ελλήνων σε περιοχές της Σοβιετικής Ένωσης στα χρόνια του μεταξικού καθεστώτος. Πρωταγωνίστρια της ταινίας η μεγάλη ηθοποιός Ειρήνη Παπά. Παίζουν επίσης: Αλέξης Ιωάννου, Πανίκο Τσιέρσιχ, Piro Milkani, Nikolai Roudarov, Maria Kavardjikova, Ivan Kitschev. Το σενάριο και τους στίχους των τραγουδιών έγραψε ο Γιάννης Ιωάννου
Το soundtrack μοιράζεται σε δύο ενότητες: Α’ Ενότητα: Σουχούμι 1937, Β’ Ενότητα: Στη δεξίωση του γραμματέα Πετρόφ 1957. Και κλείνει με τον επίλογο «Επιστροφή στην Ελλάδα». Ατμοσφαιρικά μουσικά θέματα που αποτυπώνουν το κλίμα της εποχής. Τα τραγούδια ερμηνεύουν οι: Ειρήνη Παπά, Λευτέρης Τουμαράς, Μαριάννα Γκέκα, Άρτεμις Αποστολοπούλου, Γιάννης Θωμόπουλος.
Ο συνθέτης σημειώνει στο εσώφυλλο της έκδοσης: "Το μουσικό μου ταξίδι-σχόλιο ξεκινάει μαζί με την ταινία και τις εικόνες της Μαύρης Θάλασσας και καταλήγει στην ταραγμένη από τις κραυγές λιγδιασμένων καραβανάδων. Γαλάζια Ελλάδα του ’37. Εθνικών επετείων αφιέρωμα, το παιδικό μου τραγούδι που συνθλίβεται κάτω από τους ρυθμούς των παρελάσεων και τη σκουριασμένη σάλπιγγα του Προκόπη Βασιλειάδη κάπου στη Λάρισα του Δημήτρη Κεχαΐδη*. Είκοσι χρόνια μετά το τέλος της ταινίας, στη δεξίωση του γραμματέα Πετρώφ, η Μαρία του εμφυλίου, η Μαριάννα από το Μπουένος Άιρες κι ο Λευτέρης από τη Σύμη μαζί με τα δουλικά χαμόγελα της ορχήστρας διασκεδάζουν τους φανταστικούς ήρωες του Ναζίμ Χικμέτ και του Αρμπούζοφ, ενώ έξω από τα παράθυρα κάποιοι λαϊκοί απόηχοι ταξιδεύουν κι αυτοί ψάχνοντας για πατρίδα από τη μακρινή χώρα του Τσέχοφ στη ρεμπέτικη Ελλάδα".
* Η αναφορά στον θεατρικό συγγραφέα Δημήτρη Κεχαΐδη σε σχέση με το μουσικό θέμα «Εθνικών επετείων αφιέρωμα» υπαινίσσεται τη χρήση του θέματος αυτού στην παράσταση του έργου «Βέρα» του Κεχαΐδη που ανέβηκε το 1996 από το ΔΗΠΕΘΕ Ρόδου.

(c) CD | Σείριος | 2001 | Πηγή: sakis/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: