Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022

Ο ΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ: Όπως στον Πινόκιο (2003)

Συνεχίζουμε το μικρό μας αφιέρωμα στην παιδική δισκογραφία του Μίκη Θεοδωράκη με μια ξεχωριστή έκδοση σε μορφή μεγαλόσχημου βιβλίου με ένθετο έναν ψηφιακό δίσκο που κυκλοφόρησε το 2003 από τις Εκδόσεις Ρωμανός με τίτλο "...Όπως στον Πινόκιο".
Πρόκειται για ένα μουσικό θεατρικό παραμύθι γραμμένο από την ηθοποιό Κάκια Ιγερινού, που αξιοποιεί το υλικό του δίσκου "Τραγούδια για παιδάκια και παιδιά" (1994) του μεγάλου μας συνθέτη, ο οποίος περιέχει μια σειρά παιδικών τραγουδιών που γράφτηκαν στα πρώτα συνθετικά του χρόνια και βασίστηκαν σε γνωστά "σχολικά" ποιήματα παλιότερων ποιητών της προπολεμικής εποχής και της γενιάς του 1880.
Το αποτέλεσμα της εργασίας της Ιγερινού ήταν μια πρωτότυπη παιδική παράσταση σε δύο πράξεις, η οποία παρουσιάστηκε στη σκηνή κατά τη χειμερινή περίοδο 2002-2003 μπροστά σε ένα κοινό αποτελούμενο από παιδιά διαφορετικών εθνικών και πολιτισμικών προελεύσεων. Τη σκηνοθεσία του έργου έκανε ο Γιάννης Λαπάτας, ενώ τα τραγούδια ερμήνευσαν μέλη του θιάσου με τη συμμετοχή της Λαϊκής Ορχήστρας "Μίκης Θεοδωράκης" σε ενορχήστρωση του Θέμι Συμβουλόπουλου. Ο δίσκος που συνόδευσε την έκδοση του βιβλίου αμέσως μετά το τέλος των παραστάσεων περιλαμβάνει τραγούδια μαζί με αφηγηματικά μέρη και χαρακτηριστικούς διαλόγους από την παράσταση. Δυστυχώς σήμερα η συγκεκριμένη έκδοση είναι εκτός κυκλοφορίας.
Ο Μίκης σημειώνει σχετικά: "Πιστεύω πως το παραμύθι είναι ο φυσικός χώρος για τα "παιδικά τραγούδια" μου. Εκεί που οι ηθοποιοί, οι τραγουδιστές, οι μουσικοί και το νεανικό κοινό σμίγουν και γίνονται ένα. Απόδειξη ότι το όνειρο και η μουσική είναι πλασμένα με τα ίδια υλικά, όπως και οι ψυχές των παιδιών...".

(c) Book-CD | Εκδ. Ρωμανός | 2003 | Πηγή: ν.γ/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: