Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Φένια Παπαδόδημα: Το μαντήλι της νεράιδας (2000)

Η Φένια Παπαδόδημα είναι ηθοποιός, σκηνοθέτιδα, σεναριογράφος και τραγουδίστρια. Σπούδασε ηθοποιία στο Conservatoire National Superieur d’ Art Dramatique της Γαλλίας, απ’ όπου αποφοίτησε το 1996, ενώ παράλληλα έκανε σπουδές στο λυρικό τραγούδι, αλλά και στο πιάνο, στο κλαρινέτο και στο βιολοντσέλο! Με άλλα λόγια, είναι από τις πιο καταρτισμένες και προικισμένες σύγχρονες καλλιτέχνιδες του τόπου μας, έστω κι αν τα φώτα της δημοσιότητας σπανίως επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους σε τέτοιες προσωπικότητες.
Η Παπαδόδημα λοιπόν έχει παίξει σε παραγωγές του γαλλικού θεάτρου (Michel Deutch, Jean- Christophe Bailly), έχει λάβει μέρος σε σειρές της γαλλικής τηλεόρασης, αλλά και στον κινηματογράφο σε γαλλικές και ελληνικές παραγωγές, όπως οι ταινίες «Βαβυλωνία» (1986) του Κώστα Φέρρη, «Potlatch» (1987) του Νίκου Βεργίτση, «L’ appartement» (1996) του Gilles Mimouni και «Χώμα και νερό» (1998) του Πάνου Καρκανεβάτου, καθώς και σε πολυάριθμες ταινίες μικρού μήκους. Ως σκηνοθέτιδα η ίδια έχει γυρίσει το ντοκιμαντέρ «Mettalica» γαλλογερμανικής παραγωγής και κάμποσες ταινίες μικρού μήκους, κάποιες από τις οποίες παίχτηκαν και βραβεύτηκαν στο Φεστιβάλ της Δράμας. Φέτος μάλιστα παρουσίασε την εξαιρετική μουσικοθεατρική παράσταση "Φλανδρώ" βασισμένη σε κείμενα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη με μουσική επένδυση εμπνευσμένη από τη βυζαντινή και τη δημοτική μας παράδοση.
Στο χώρο της δισκογραφίας η Φένια Παπαδόδημα έχει τα τελευταία χρόνια μια μικρή παρουσία με ηχογραφήσεις που κινούνται κυρίως στο πεδίο της τζαζ μουσικής. Ωστόσο η κύρια δισκογραφική της συνεισφορά καταγράφηκε το 2000 με τον πολύ αξιόλογο παιδικό δίσκο "Το μαντήλι της νεράιδας" που περιλαμβάνει δεκαπέντε τραγούδια - νεραϊδοπαραμύθια, γραμμένα από δέκα διαφορετικούς σύγχρονους τραγουδοποιούς μας. Κατά σειρά είναι οι εξής: Κώστας Βόμβολος, Χρήστος Τσιαμούλης, Μανώλης Φάμελλος, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Ανδρέας Ρούσσης, Μίλτος Πασχαλίδης, Λεωνίδας Μαριδάκης, Λουδοβίκος των Ανωγείων, Τάσος Ρωσόπουλος και Νίκος Ζιώγαλας. Μερικά τραγούδια είναι ωραιότατα και διαθέτουν αξιόλογους στίχους και εξαιρετικές ερμηνείες. Προσέξτε λίγο παραπάνω το τραγούδι "Η ουρά του αλόγου", γραμμένο από τον Θανάση Παπακωνσταντίνου, όπου αναμιγνύονται πανέξυπνα στοιχεία από τον κόσμο των παραμυθιών και της μουσικής με μια δόση χαριτωμένης αθυροστομίας!  
Μαζί με τη Φένια Παπαδόδημα ακούγονται σε κάποια τραγούδια ο Μανώλης Φάμελλος, η Μελίνα Κανά,ο Μίλτος Πασχαλίδης και ο Χρήστος Τσιαμούλης.

(c) CD | Lyra | 2000 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: