Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022

Βαγγέλης Κορακάκης: Μπουζουξήδες με πυξίδες (1992)

Μπαίνοντας το 1988 επίσημα στη δισκογραφία με το αξιόλογο λαϊκό άλμπουμ "Άρχοντες" ο Βαγγέλης Κορακάκης δε φάνηκε να πολυβιάζεται να ξαναδώσει το παρών του, αλλά συνέχισε να γράφει τραγούδια και να τα παρουσιάζει πρώτα ζωντανά στο κοινό του, πριν τα αποτυπώσει σε δίσκο. 
Τέσσερα χρόνια λοιπόν μετά, το 1992, ήρθε και ο δεύτερος δίσκος του με τίτλο "Μπουζουξήδες με πυξίδες" που προέκυψε από ένα στίχο ποιήματος του Στέλιου Μπλιμπλή ταιριαστό με τη ζωγραφιά του Κώστα Λαδόπουλου που κοσμεί το εξώφυλλο της έκδοσης.
Ο δίσκος περιλαμβάνει δώδεκα τραγούδια κι ένα οργανικό θέμα ("Απτάλικο της Καισαριανής") γραμμένα στο μεσοδιάστημα από την κυκλοφορία του προηγούμενου δίσκου. Ένα πάντως από τα τραγούδια, το δυνατό μελαγχολικό ζεϊμπέκικο "Πρώτο φθινόπωρο", εδώ το βρίσκουμε σε δεύτερη εκτέλεση, αφού πρώτος το ηχογράφησε για τους "Άρχοντες" ο Γιώργος Τζώρτζης, αν και - κατά μαρτυρία του συνθέτη - ήταν η Ρένα Στάμου, αυτή η παλιά λαϊκή ερμηνεύτρια του Τσιτσάνη και του Μητσάκη, που πρώτη το δοκίμασε στη φωνή της πολύ πριν ηχογραφηθεί επίσημα από τον Τζώρτζη. Και βέβαια, όπως ξέρουμε, το συγκεκριμένο τραγούδι θα γνωρίσει στη συνέχεια κάμποσες ακόμη επανεκτελέσεις. Επίσης το τραγούδι "Μοίρα μου γιατί να κλάψω" είχε ήδη κυκλοφορήσει ένα χρόνο νωρίτερα ως συμμετοχή του Κορακάκη στον πολυσυλλεκτικό δίσκο "Μαθήματα πατριδογνωσίας" (Lyra, 1991). 
Κατά τα λοιπά ο δίσκος, χωρίς να μας επιφυλάσσει κάποιες εκπλήξεις, είναι γεμάτος από όμορφα λαϊκά τραγούδια πάνω σε μουσική και στίχους του Κορακάκη με κύριο χαρακτηριστικό σχεδόν στο σύνολό τους μια διάχυτη μελαγχολική διάθεση, η οποία έτσι κι αλλιώς χαρακτηρίζει τη στιχουργική του δημιουργού.
Τα τραγούδια ερμηνεύει μια μεγάλη ομάδα τραγουδιστών, παλιών και νεότερων. Ο ίδιος ο συνθέτης αποδίδει με την ιδιόμορφη φωνή του τρία τραγούδια, άλλα τόσα ερμηνεύει η Ρένα Στάμου, μεταξύ των οποίων βέβαια και το "Πρώτο φθινόπωρο", ενώ η Ελένη Τσαλιγοπούλου ερμηνεύει αισθαντικά το τρυφερό "Σαν της βροχούλας το νερό". Με το δίσκο κάνουν το τραγουδιστικό τους ντεμπούτο και δυο νέοι ερμηνευτές, η Αφεντούλα Ραζέλη και ο Κώστας Μάντζιος, ο οποίος παίζει και ακορντεόν. 

(c) CD | Lyra | 1992 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: