Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022

Χρήστος Νικολόπουλος: Ξημέρωμα 1ης Ιανουαρίου 2000 μ.Χ. (1993)

Η δεκαετία του '90 βρίσκει τον Χρήστο Νικολόπουλο στο απόγειο του δημιουργικού του οίστρου με μια σειρά εκλεκτών κύκλων τραγουδιών που αποκαλύπτουν νέα πεδία του αστείρευτου ταλέντου του, χωρίς να χρειάζεται απαραιτήτως να επιστρατεύει τις γνωστές ευκολίες που χαρακτήριζαν ως τότε τα πολυάριθμα σουξέ της καριέρας του. Έτσι λοιπόν το 1993 κυκλοφόρησε ο ωραιότερος ίσως δίσκος του με τον πρωτότυπο και υπαινικτικό τίτλο "Ξημέρωμα 1ης Ιανουαρίου 2000 μ.Χ." σαν μία προβολή στην επερχόμενη αλλαγή της χιλιετίας που επέφερε και την αλλαγή του προσωπικού του ύφους! 
Πρόκειται αναμφίβολα για μια ιδιαίτερα προσεγμένη έκδοση με τη φροντίδα του Κώστα Χατζηδουλή ενταγμένη στη σειρά: Μικρά Πρακτικά Ελληνικού Τραγουδιού. Ο συνθέτης εδώ καταθέτει μερικά πολύ όμορφα τραγούδια, μακριά απ' τις γνωστές ρυθμικές ευκολίες του, με στρογγυλεμένες και ισορροπημένες μελωδίες, με λιτή και απόλυτα λειτουργική ενορχήστρωση. Στηρίχτηκε κιόλας σε καλογραμμένους ανέκδοτους στίχους που βρήκε στα κιτάπια της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου και του Γιάννη Λελάκη, αλλά και σημαντικών σύγχρονων στιχουργών, όπως ο Μάνος Ελευθερίου, η Λίνα Νικολακοπούλου και ο Αλέξανδρος Αλεξάνδρου (γνωστός και ως Θεόδωρος Ποάλας). 
Συνολικά ο δίσκος περιλαμβάνει οκτώ πρωτότυπα τραγούδια και δυο ορχηστρικά θέματα. Εδώ βρίσκουμε το εξαιρετικό ζεϊμπέκικο "Στων Αγγέλων τα μπουζούκια". Εδώ και το πανέμορφο ομότιτλο τραγούδι που ανοίγει (στην ορχηστρική του εκδοχή) και κλείνει ιδανικά το δίσκο. Τραγουδά ο ίδιος ο συνθέτης και μαζί του ο καλός λαϊκός τραγουδιστής Μιχάλης Δημητριάδης, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Μανώλης Λιδάκης και - τι έκπληξη! - η Αρλέτα σε ένα τραγούδι μαζί με τον συνθέτη!
Ο δίσκος αποτελεί ένα πραγματικό κόσμημα της λαϊκής μας δισκογραφίας, από τις κορυφαίες στιγμές της δεκαετίας του '90. Ο Θύμιος Παπαδόπουλος έχει σημαντική συμβολή στο εξαίρετο αποτέλεσμα ως επιμελητής της υπέροχης ορχήστρας που περιλαμβάνει μπουζούκια, τζουράδες, μπαγλαμά, ακορντεόν, κανονάκι, αλλά και πιάνο, βιολοντσέλο και κιθάρες. Το αποτέλεσμα ηχεί συναρπαστικό και κινείται στις παρυφές του λεγόμενου "έντεχνου" ήχου, πράγμα που επιτείνει και η προσεγμένη επιλογή του στιχουργικού υλικού. Στο εξώφυλλο εικονίζεται λιθογραφία ανώνυμου δημιουργού του 19ου αιώνα.

(c) CD | Sony Music | 1993 | Πηγή: d58 

Δεν υπάρχουν σχόλια: