Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022

Γιώργος Ζαμπέτας: Η κόρη μου η σοσιαλίστρια (1966/1997)

Όσοι αγαπούν τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο θα έχουν έντονα το μυαλό τους εκείνη την πολύ γνώριμη κι αγαπημένη φιγούρα που εμφανιζόταν σε πάμπολλες ταινίες στα χρόνια του '60 άλλοτε ως μπουζουξής και άλλοτε ως οιστρηλατημένος διασκεδαστής ή ακόμη και ως ...ηθοποιός! Και βέβαια μιλώ για τον αμίμητο Γιώργο Ζαμπέτα που σχεδόν όλα τα τραγούδια του εκείνο τον καιρό τα έγραφε για κάποια ταινία, πριν καταφέρει να πείσει για το ...ταλέντο του τους μεγάλους τραγουδιστές, για ν' αρχίσουν να ερμηνεύουν δικά του τραγούδια και να πάψει επιτέλους ο ίδιος να κινείται στη σκιά των καταξιωμένων συνθετών της εποχής (Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Πλέσσας, Ξαρχάκος κλπ). 
Φαίνεται μάλιστα πως ούτε οι δισκογραφικές εταιρείες ήταν και τόσο φιλικές μαζί του, αφού, παρά την πυκνότατη παρουσία του στην μεγάλη οθόνη, το μόνο δισκογραφημένο του soundtrack νομίζω πως είναι αυτό που έγραψε για τη ταινία του Αλέκου Σακελλάριου "Η κόρη μου η σοσιαλίστρια", παραγωγής 1966, με πρωταγωνιστές τους εθνικούς μας σταρ Αλίκη Βουγιουκλάκη και Δημήτρη Παπαμιχαήλ στο απόγειο της δημοτικότητάς τους, πλαισιωμένους μάλιστα από ένα πλούσιο επιτελείο εκλεκτών ηθοποιών, όπως ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, ο Σταύρος Ξενίδης, ο Χρόνης Εξαρχάκος, ο Πέτρος Λοχαΐτης, ο Ντίνος Καρύδης, ο Νικήτας Πλατής και ο Νίκος Τσούκας. 
Αναμφίβολα πάντως αυτή είναι και η κορυφαία κινηματογραφική δουλειά του μεγάλου λαϊκού συνθέτη και μπουζουξή, πλημμυρισμένη από όμορφα τραγούδια που γνώρισαν τεράστια επιτυχία στην εποχή τους, όλα σε στίχους του Αλέκου Σακελλάριου κι ερμηνεία από τους δυο πρωταγωνιστές. Θυμίζω τους τίτλους τους: Σήκω χόρεψε συρτάκι, Δημήτρη μου Δημήτρη μου, Η Κυριακή, Το περιστέρι, Το χαμόγελο, Είναι το στρώμα μου μονό. Καταιγιστικοί ρυθμοί, δυνατά ζεϊμπέκικα και χασάπικα και πάνω απ' όλα το κλασικό "συρτάκι" που τότε χάλαγε κόσμο, το συρτάκι του Ζαμπέτα που συναγωνίζονταν ισότιμα ακόμη και τον διάσημο "Ζορμπά"! Μαζί με τα τραγούδια περιλαμβάνονται και κάμποσα ορχηστρικά μέρη είτε με πρωτότυπα θέματα είτε ως παραλλαγές πάνω στις μελωδίες των τραγουδιών. Και φυσικά το μπουζούκι του Ζαμπέτα είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής!
Σημειώνω ότι την πρώτη ολοκληρωμένη έκδοση αυτού του απολαυστικού υλικού ως συγκροτημένου soundtrack με 13 μέρη επιμελήθηκε το 1997 ο Μάκης Δελαπόρτας, αν και για κάποιο λόγο στην επανέκδοσή του το 2006 το υλικό περιορίστηκε σε 10 μέρη παραλείποντας κάποια οργανικά θέματα.

(c) CD | EMI | 1997 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: