Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2022

Χριστουγεννιάτικα τραγούδια με τη Νάνα Μούσχουρη (1972)

Η Νάνα Μούσχουρη ασφαλώς είναι η πιο διάσημη Ελληνίδα τραγουδίστρια με συγκλονιστική καριέρα που την κράτησε στην πρώτη γραμμή της δημοτικότητας επί πέντε περίπου δεκαετίες. Ξεκίνησε τα πρώτα της μουσικά βήματα στα τέλη της δεκαετίας του '50 ως αποκλειστική ερμηνεύτρια του Μάνου Χατζιδάκι, μια συνεργασία που, αν και κράτησε μόλις μια πενταετία, άφησε ισχυρό αποτύπωμα στην ελαφρά ελληνική μουσική και αποτέλεσε το εφαλτήριο για τη διεθνή της εκτόξευση κάπου στα μέσα της επόμενης δεκαετίας. 
Η ξεχωριστή φωνητική της χροιά και η ακαταμάχητη ερμηνευτική της δύναμη τής έδωσαν την ευκαιρία να δοκιμάσει με απόλυτη επιτυχία τις δυνάμεις σε ποικίλα μουσικά πεδία, από το ελαφρό ή ποπ τραγούδι μέχρι τα όρια της έντεχνης μουσικής ερμηνεύοντας ακόμη και οπερατικές άριες με κατάλληλες προσαρμογές για πιο ελαφρές ορχήστρες.
Το 1972 η Νάνα Μούσχουρη ηχογράφησε στο Παρίσι για λογαριασμό της Fontata (Phonogram) ένα υπέροχο χριστουγεννιάτικο άλμπουμ με την αγγλόφωνο τίτλο "Christmas With Nana Mouskouri". Πρόκειται για μια πανέμορφη συλλογή τραγουδιών και ύμνων, αγαπημένων και διαχρονικών, που ακούγονται πάντα με αγάπη τις ημέρες των Χριστουγέννων. Ο δίσκος ξεκινάει με τον ορθόδοξο βυζαντικό ύμνο "Χριστός γεννάται", ενώ περιλαμβάνεται κι ένα διασκευασμένο μουσικό θέμα του Μάνου Χατζιδάκι σε στίχους του Pierre Delanoe με τίτλο "Puisque tu m' aimes"
Περιλαμβάνεται επίσης το αγαπημένο παραδοσιακό γερμανικό τραγούδι "Tannenbaum" (Χριστουγεννιάτικο δέντρο), αλλά και το εμβληματικό "Silent Night" (Stille Nacht) του Αυστριακού συνθέτη Franz Xaver Gruber που γράφτηκε το 1818, καθώς και το αμερικάνικο χριστουγεννιάτικο τραγούδι "The Little Drummer Boy" (Ο μικρός τυμπανιστής) που κλείνει το δίσκο. Και μαζί μια σειρά άλλων χριστουγεννιάτικων τραγουδιών, παραδοσιακών ή μη, σε κατάλληλες προσαρμογές από τον Γιώργο Πετσίλα
Οι ερμηνείες της μεγάλης Ελληνίδας ερμηνεύτριας είναι κατανυκτικές και αέρινες, σαν αγγελικά χερουβείμ που φτερουγίζουν τριγύρω μας αυτές τις άγιες ημέρες.


(c) LP | Fontana | 1972 | Πηγή: d58

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ
ΖΑΓΚΛΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια πολλά και ευτυχισμένα.
Καλή χρονιά και πάνω απ' όλα :Υγεία σε σένα και σ΄όλους.