Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022

Φίλε μου Νίκο...

Γιορτή του Αγίου Νικολάου σήμερα, γιορτή αγαπημένων φίλων, ανάμεσά τους κι ενός αδελφικού μου φίλου εκεί στα πάτρια. Γιορτή βεβαίως και αμέτρητων ανθρώπων της μουσικής τέχνης, ζώντων ή τεθνεώτων. Θυμίζω μερικούς: Νικόλαος Μάντζαρος, Νίκος Σκαλκώτας, Νίκος Γούναρης, Νίκος Μαμαγκάκης, Νίκος Ξυλούρης, Νίκος Χουλιαράς, Νίκος Παπάζογλου, Νίκος Ξυδάκης, Νίκος Πορτοκάλογλου, Νίκος Αντύπας, Νίκος Κυπουργός, Νίκος Λαβράνος, Νίκος Ιγνατιάδης, Νίκος Δανίκας, Νίκος Καλλίτσης, Νίκος Ανδρουλάκης, Νίκος Γρηγοριάδης, Νίκος Πλατύραχος... Ξεχνάω πολλούς ακόμη. Όχι όμως έναν που τον μνημονεύω ξεχωριστά: Νίκος Γκάτσος! Ο μέγας ποιητής του ελληνικού τραγουδιού.
Και φυσικά το τραγούδι μας είναι πλημμυρισμένο από δεκάδες όμορφες μελωδίες γραμμένες για κάποιο Νίκο, είτε διάσημο σαν τον Νίκο Γκάτσο, τον Νίκο Πλουμπίδη ή ακόμη και τον Νίκο Κοεμτζή, είτε και για άσημους καθημερινούς ανθρώπους. Η αναζήτηση τέτοιων τραγουδιών μέσα στο πέλαγος του ελληνικού τραγουδιού δεν είναι εύκολη κι ούτε μπορεί να διεκπεραιωθεί εξαντλητικά, αλλά σίγουρα στο μυαλό του καθενός έρχονται εύκολα κάποιες χαρακτηριστικές στιγμές, όπως το "Μακρύ ζεϊμπέκικο για το Νίκο" του Διονύση Σαββόπουλου, ή ο "Νικόλας ο ψαράς" του Γιώργου Μητσάκη" ή το "Νικολή Νικολή" του Γιώργου Κατσαρού και βεβαίως το τρυφερό "Γράμμα στον κύριο Νίκο Γκάτσο" του Γιώργου Ανδρέου.
Σας δίνω λοιπόν σήμερα μια μικρή ανθολογία τραγουδιών που μιλούν για κάποιο Νίκο, τραγουδιών που απλώνονται σε όλα τα πεδία και είναι γραμμένα από πολλούς και συχνά εντελώς ετερόκλητους δημιουργούς αποκλείοντας βέβαια την κατηγορία της "άλλης όχθης", δηλαδή του αγοραίου τραγουδιού της νύχτας και της μεγάλης πίστας. Με χρονολογική κατάταξη θα βρείτε συνολικά είκοσι τραγούδια που ξεκινούν από το 1962 με το χαριτωμένο "Νικολάκη το τζιτζίκι" του Απόστολου Καλδάρα ερμηνευμένο από την παιδική ακόμη φωνούλα του Νίκου Νομικού μέχρι το 2016 με την όμορφη μπαλάντα του "Νίκου" από τον νεαρό τραγουδοποιό και φίλο μου Αλέξη Γούδα.

Η συλλογή αφιερώνεται σ' έναν αδικοχαμένο Νίκο, οικείο και αγαπημένο πρόσωπο που έδωσε αιφνιδιαστικά τέλος στη σύντομη ζωή του, μόλις στα 32 του χρόνια. Πάνε οκτώ χρόνια από τότε, αλλά η μνήμη του ακόμη πονάει βαθιά...


(c) CD Collection | 1962-2016 | Πηγή: Δισκοβόλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: