Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

Βαγγέλης Κορακάκης: Εκεί που σβήνει ο άνεμος (1996)

Με τίτλο "Εκεί που σβήνει ο άνεμος" κυκλοφόρησε από τη Lyra το 1996 ο 5ος προσωπικός δίσκος του Βαγγέλη Κορακάκη. Δεν κρύβει εκπλήξεις ο συγκεκριμένος κύκλος τραγουδιών. Είναι ένας τυπικός Κορακάκης με όλα τα γνωστά κι αγαπημένα χαρακτηριστικά της τέχνης του: Στρογγυλεμένες και ρωμαλέες μελωδίες, απλοί και συνήθως μελαγχολικοί στίχοι που περιγράφουν απέριττα την ανθρώπινη καθημερινότητα με συχνές αναδρομές στο παρελθόν, λιτή και απόλυτα λειτουργική ενορχήστρωση, την οποία αυτή τη φορά επιμελήθηκε ο ακορντεονίστας Ηρακλής Βαβάτσικας, και φυσικά ωραίες ερμηνείες.
Ξεχωρίζει το ομώνυμο τραγούδι που είναι από τα ωραιότερα του συνθέτη, αλλά ομολογώ πως ακούγοντας κάποια από αυτά τα τραγούδια δεν απέφυγα αυθόρμητους συνειρμούς με την αυθεντική παράδοση του λαϊκού τραγουδιού. Για παράδειγμα, το "Νύχτες εγώ ξημέρωνα" με παραπέμπει σε Μάρκο Βαμβακάρη, ή το "Παλιόσκαρο" σε Άκη Πάνου! Βασικοί ερμηνευτές είναι ο Γεράσιμος Ανδρεάτος και η αξιόλογη λαϊκή τραγουδίστρια Χαρά Πομόνη. Ο ίδιος ο συνθέτης ερμηνεύει τρία τραγούδια, ενώ συμμετέχει και η Νίκη Τσαϊρέλη. Ζωγραφιά του Κώστα Λαδόπουλου στολίζει το εξώφυλλο, με θέμα ανάλογο της ζωγραφιάς από το δίσκο "Μπουζουξήδες με πυξίδες".
Με το δίσκο αυτό ο Βαγγέλης Κορακάκης ολοκληρώνει την προσωπική του δισκογραφία για τη δεκαετία του '90 και για έξι χρόνια, μέχρι την κυκλοφορία της επόμενης δουλειάς του ("Κρύπτη", 2002), θα περιοριστεί σε συμμετοχές, πολύ σημαντικές πάντως, σε δυο προσωπικούς δίσκους τραγουδιστών μέσα στο 1998, δηλαδή στο δίσκο του Δημήτρη Μητροπάνου "Του έρωτα και της φυγής" (με επτά τραγούδια) και στο δίσκο της Κατερίνας Κούκα "Φυσάει τρελός βοριάς" (με έξι τραγούδια).

(c) CD | Lyra | 1996 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: