Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

Γεράσιμος Λαβράνος, Αλίκη Βουγιουκλάκη: Η σοφερίνα (1964/2006)

Μία από τις πιο πετυχημένες, εμπορικά και καλλιτεχνικά, ταινίες της Αλίκης Βουγιουκλάκη από τη γόνιμη συνεργασία της με τον σκηνοθέτη και σεναριογράφο Αλέκο Σακελλάριο ήταν η "Σοφερίνα", παραγωγής 1964 πάνω σε σενάριο ειδικά προσαρμοσμένο από το ομώνυμο θεατρικό έργο του Γεώργιου Ρούσου, με μια μεγάλη ομάδα σπουδαίων ηθοποιών δίπλα της, όπως ο Αλέκος Αλεξανδράκης, η Μάρω Κοντού, ο Γιώργος Κωνσταντίνου, ο Γιώργος Πάντζας, ο Βασίλης Αυλωνίτης και ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος. Η ταινία έκοψε 512.565 εισιτήρια στην πρώτη της προβολή και κατέλαβε την 4η θέση της χρονιάς.
Πέρα από τη χυμώδη παρουσία της πρωταγωνίστριας και τις πολλές χαριτωμένες σκηνές, όπως εκείνες στο δικαστήριο με τον αλλήθωρο Αυλωνίτη ή στο κρατητήριο της αστυνομίας, όπου ο Γιώργος Ζαμπέτας υποδύεται το ρόλο του Μήτσου παίζοντας μπαγλαμαδάκι, η ταινία διαθέτει και πλούσια μουσική επένδυση με πολλά οργανικά θέματα που υπογραμμίζουν περίτεχνα τη δράση, αλλά και ωραία τραγούδια. Την υπογράφει ο Γεράσιμος Λαβράνος, ένας αξιόλογος μουσικός της τζαζ κυρίως μουσικής που ήδη είχε αρχίσει από το ξεκίνημα της δεκαετίας του '60 να χτίζει και μια σοβαρή καριέρα κινηματογραφικού συνθέτη έχοντας κιόλας πίσω του κάμποσες μουσικές επενδύσεις (Ζητείται ψεύτης, Ο σκληρός άντρας, Ο καλός μας άγγελος, Ο ατσίδας, Ο Δήμος απ' τα Τρίκαλα, Ο Θόδωρος και το δίκαννο, Ο φίλος μου ο Λευτεράκης).
Εδώ ο Λαβράνος μας δείχνει την ικανότητά του να ενσωματώνει μοντέρνους και λάτιν ρυθμούς (μπόσα νόβα, τουίστ, χάλι γκάλι κ.ά.) μαζί με λαϊκά θέματα με απόλυτα φυσιολογικό τρόπο. Τα τρία τραγούδια της ταινίας (Το φεγγαράκι, Το τιμόνι, Χάλι γκάλι) ακολουθούν ακριβώς αυτή τη λογική. Φυσικά έχουν στίχους του Αλέκου Σακελλάριου και τα ερμηνεύει η Αλίκη Βουγιουκλάκη συνοδευόμενη από το δημοφιλές σχήμα της εποχής Τρίο Ατενέ
Επισημαίνω ότι το μουσικό υλικό της ταινίας είχε κυκλοφορήσει το 1965 σε δυο δισκάκια 45 στροφών και κατά κάποιο τρόπο αποτελεί το μοναδικό soundtrack του συνθέτη που εκδόθηκε σε δίσκο την εποχή του, πολύ πριν αρχίσει ο Μάκης Δελαπόρτας να συλλέγει και να εκδίδει πολλά από τα ανέκδοτα soundtrack του παλιού ελληνικού κινηματογράφου.

(c) CD | EMI | 2006 | Πηγή: ΟΟ/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: