Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022

Βαγγέλης Κορακάκης: Οι άρχοντες (1988)

Πρωτοεμφανίστηκε στο χώρο της νυχτερινής διασκέδασης το 1978 ως μπουζουξής στα στέκια της γειτονιάς του στην Καισαριανή. Το 1985 πρωτομπήκε στη δισκογραφία συμμετέχοντας στο δίσκο "Σε στρατόπεδα και πλοία". Ώσπου το 1988 ηχογράφησε τους "Άρχοντες", τον πρώτο ολοκληρωμένο προσωπικό του δίσκο. Έκτοτε η παρουσία του εξαιρετικού λαϊκού τραγουδοποιού Βαγγέλη Κορακάκη είναι σταθερή και διαρκής, ενώ στο ενεργητικό του καταγράφονται ήδη αμέτρητες συνεργασίες με πάμπολλους καταξιωμένους τραγουδιστές της παλιότερης και νεότερης γενιάς, όπως: Πόλυ Πάνου, Ρένα Στάμου, Δημήτρης Μητροπάνος, Λάκης Χαλκιάς, Αντώνης Καλογιάννης, Γιάννης Ντουνιάς, Κατερίνα Κούκα, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Γιώτα Νέγκα, Αφεντούλα Ραζέλη, Κώστας Μάντζιος, Χαρά Πομώνη, Στέλιος Γαλανός, Μαρία Ρουσσέα κ.ά. 
Όταν πρωτοάκουσα τα τραγούδια του, δεν πίστευα πως πρόκειται για καινούργιο συνθέτη, αλλά για κάποιον ξεχασμένο από τα χρόνια του '50! Ο ήχος του με παρέπεμπε κατευθείαν στις πηγές του αυθεντικού λαϊκού τραγουδιού των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων. Κι όμως, ο Βαγγέλης Κορακάκης έχει πείσει πια ακόμη και τους πιο δύσκολους ακροατές ότι έχει τη στόφα του γνήσιου δημιουργού και του ολοκληρωμένου τραγουδοποιού στην πιο αυθεντική του έκφραση. Γράφει τη μουσική και τα λόγια, τραγουδά συχνά ο ίδιος και παίζει τα τραγούδια του στο μπουζούκι με ξεχωριστή και αναγνωρίσιμη δεξιοτεχνία.
Ο πρώτος του λοιπόν δίσκος περιέχει ήδη όλα τα χαρακτηριστικά της τέχνης του Κορακάκη. Άρτιες και καλοδουλεμένες λαϊκές μελωδίες που περνούν με τον πιο άμεσο τρόπο στον ακροατή. Εδώ βρίσκουμε μερικά από τα διαχρονικότερα τραγούδια του, πολλά από τα οποία έγιναν γνωστά με μεταγενέστερες εκτελέσεις, όπως τα: "Η σκέψη της τρελής", "Έρχονται βράδια", "Πέραμα" και πάνω απ' όλα το κλασικό ζεϊμπέκικο "Πρώτο φθινόπωρο". Την ερμηνεία των τραγουδιών μοιράζεται ο ίδιος με τον νεορεμπέτη τραγουδιστή και δεξιοτέχνη του μπαγλαμά Γιώργο Τζώρζη, με τον οποίο συνεργαζόταν στενά εκείνη την εποχή και στις ζωντανές του εμφανίσεις. Στα μπουζούκια είναι ο συνθέτης και μαζί του ο Μανώλης Πάππος και ο Θοδωρής Παπαδόπουλος. Η ζωγραφιά του εξώφυλλου ανήκει στον Κώστα Γουδή. Δίσκος αναφοράς του νεότερου λαϊκού μας τραγουδιού.

(c) CD | Lyra | 1988 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: