Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2022

Νίκος Ξυδάκης, Μιχάλης Γκανάς: Γυάλινα Γιάννενα (2017)

Παραμονή Χριστουγέννων σήμερα και νομίζω πως συμπλέει αρμονικά με μια τέτοια μέρα η ποίηση του Μιχάλη Γκανά (γενν. 1944), μια ποίηση παραδοσιακής γραφής με σύγχρονη οπτική που λειτουργεί με ατέρμονες αναδρομές στο παρελθόν και στη γενέθλια γη της Ηπείρου, στα χιονισμένα της τοπία και τους αστείρευτους λαϊκούς μύθους.
Πρώτα πρώτα βέβαια οφείλω να θυμίσω ότι ως στιχουργός ο Μιχάλης Γκανάς έχει μια διακριτική, αλλά σταθερή παρουσία στα μουσικά μας πράγματα από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '80 μέχρι και σήμερα έχοντας συνεργαστεί στο ξεκίνημά του με τον Νίκο Ξυδάκη κι αργότερα με πολλούς άλλους συνθέτες, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Νίκος Μαμαγκάκης, ο Νότης Μαυρουδής, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο Νίκος Κυπουργός, η Ευανθία Ρεμπούτσικα, ο Παναγιώτης Καλατζόπουλος, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Γιώργος Ανδρέου, ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης, ο Ara Dinkjian και ο Goran Bregovic. 
Ως ποιητής ο Μιχάλης Γκανάς έχει βραβευτεί και με το κρατικό βραβείο ποίησης το 1994, αλλά και με το ειδικό βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου του. Το 1989 εξέδωσε την ποιητική συλλογή "Γυάλινα Γιάννενα", ένα απόσπασμα της οποίας μας έκαναν γνωστό πρώτοι οι Αδελφοί Κατσιμίχα στο άλμπουμ "20 Χρόνια Live" (2001). Ωστόσο μερικά χρόνια αργότερα ο συνθέτης και σταθερός συνοιδοπόρος του ποιητή Νίκος Ξυδάκης παρουσίασε το 2014 ζωντάνα στον Ιανό μια ολοκληρωμένη μελοποίηση του έργου, η οποία εκδόθηκε σε ψηφιακό δίσκο το 2017 με τη χορηγεία του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο από παλιά δραστηριοποιείται πολύ ενεργά στον τομέα του πολιτισμού εκδίδοντας κυρίως πολύ σοβαρές ιστορικές μελέτες υψηλής επιστημονικής εγκυρότητας. 
Το έργο στη δισκογραφημένη του μορφή παρουσιάστηκε και ηχογραφήθηκε ζωντανά στην αυλή του αρχοντικού του ΜΙΕΤ στην Πλάκα τον Σεπτέμβριο του 2017 και περιλαμβάνει μια σειρά αφηγηματικών μερών που διαβάζει ο ποιητής, τα οποία συνοδεύονται από μελωδικές παρεμβάσεις του συνθέτη που ερμηνεύει ο ίδιος με λιτή οργανική συνοδεία από κλασική και ηλεκτρική κιθάρα και σοπράνο σαξόφωνο. Ο συνθέτης έχει φροντίσει να είναι πολύ διακριτική η δική του παρουσία, ώστε στο πρώτο πλάνο να βρίσκεται ο ποιητικός λόγος. Το αποτέλεσμα είναι συναρπαστικό και η ποίηση του Γκανά καταφέρνει να αναπλάσει ολοζώντανα τα χιονισμένα τοπία της πατρίδας του μέσα από ένα παραμυθένιο οδοιπορικό ενός ταξιδευτή που κουβαλάει στις αποσκευές του το σακούλι των δυνατών του αναμνήσεων και τη λατρευτική του σχέση με τη χλωρίδα και την πανίδα του σκληρού ηπειρώτικου τοπίου.
Συμπληρωματικά να αναφέρω ότι ο Θοδωρής Κότσυφας παίζει ηλεκτρική κιθάρα, loops και effect, ο Πάνος Καρτιμπέλης κλασική κιθάρα και ο Δημήτρης Χουντής σοπράνο σαξόφωνο.

(c) CD | MIET | 2017 | Πηγή: d58

3 σχόλια:

Λούκας είπε...

Καλά Χριστούγεννα σε όλους και το 2023 με "Ελευθερία" και Υγεία

Αλταντζής Χρήστος είπε...

Χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους.
Καλές γιορτές να έχουμε.
Υγεία πάνω απ' όλα.

ΑΧΙΛΛΕΑΣ είπε...

Καλές γιορτές, με υγεία και αγάπη για όλο τον κόσμο.