Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022

Τάσος Καρακατσάνης: Κυριακάτικη εκδρομή (1989)

Έχουμε παρουσιάσει πριν από μερικές εβδομάδες την πλήρη προσωπική δισκογραφία του Τάσου Καρακατσάνη τονίζοντας ωστόσο ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της μουσικής του δραστηριότητας καλύπτει η ενορχηστρωτική του δουλειά πάνω σε έργα άλλων δημιουργών, ενώ μακροχρόνια και παραγωγικότατη στον τομέα αυτό ήταν η συνεργασία του με τη δισκογραφική εταιρεία Lyra.
Θέλω λοιπόν σήμερα να δούμε ένα καλό δείγμα αυτής της πλευράς του μουσικού ταλέντου αυτού του ξεχωριστού μουσικού. Πρόκειται για ένα δίσκο που εκδόθηκε από τη Lyra το 1989 με τίτλο "Κυριακάτικη εκδρομή". Περιλαμβάνει επιλεγμένα τραγούδια που συνιστούν μικρά πορτρέτα τεσσάρων κορυφαίων συνθετών της γενιάς του '60, του Μίκη Θεοδωράκη, του Γιάννη Μαρκόπουλου, του Σταύρου Ξαρχάκου και του Γιάννη Σπανού, μοιρασμένων ανά δύο σε κάθε πλευρά του αναλογικού δίσκου. Τα τραγούδια κάθε συνθέτη δίνονται περικομμένα σε μορφή σουίτας σε συνεχή ροή κι έτσι ο δίσκος φιλοξενεί, ούτε λίγο ούτε πολύ, 43 συνολικά τραγούδια με μέση διάρκεια ένα λεπτό το καθένα!
Ο Τάσος Καρακατσάνης έχει ενορχηστρώσει με γνώση και αφαιρετική διάθεση το υπέροχο αυτό υλικό καταφεύγοντας στη λιτή οργανική συνοδεία ουσιαστικά ενός πιάνου (που παίζει φυσικά ο ίδιος) και περιστασιακά μιας κιθάρας, ενός λαούτου κι ενός μαντολίνου. Η Στέλλα Κυπραίου παίζει κιθάρα και λαούτο και η Βιβή Γκέκα μαντολίνο. Τα τραγούδια ερμηνεύουν με τρυφερή και απόλυτα εκφραστική προσήλωση η Μαρία Δημητριάδη, ο Γιάννης Κούτρας, η Κατερίνα Γιαμαλή και ο Γιώργος Μιχαλισλής.


(c) LP | Lyra | 1989 | Πηγή: blackpepper

Δεν υπάρχουν σχόλια: