Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

Μίκης Θεοδωράκης: Ακολουθία εις κεκοιμημένους (Requiem) [1999]

Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία του Ιωάννη Χρυσοστόμου ο Μίκης Θεοδωράκης συνέθεσε άλλο ένα μεγάλo θρησκευτικό έργο με τίτλο "Ακολουθία εις κεκοιμημένους", το οποίο στη διεθνή του εκδοχή πήρε τον τίτλο "Requiem", ακολουθώντας έτσι τη μακρά παράδοση της δυτικής μουσικής στη συγκεκριμένη φόρμα που μας έχει χαρίσει μοναδικά αριστουργήματα με συνθέσεις ενός Cherubini, ενός Mozart, ενός Berlioz, ενός Verdi, ενός Faure, ενός Brahms ή ενός Britten.
Ο Μίκης βασίστηκε στο ιερό κείμενο του μεγάλου βυζαντινού λογίου Ιωάννη Δαμασκηνού (περ. 676-749) κι έγραψε ένα κολοσσιαίο έργο για σοπράνο, κοντράλτο, τενόρο, μπάσο, μικτή και παιδκή χορωδία, το οποίο αφιέρωσε στη μνήμη των νεκρών της γερμανικής θηριωδίας στα Καλάβρυτα (13 Δεκεμβρίου 1943). Η αρχική σύνθεση έγινε κατά το διάστημα 1983-1984, ενώ η τελική επεξεργασία με την προσθήκη συμφωνικής ορχήστρας έγινε το 1993 από τον συνθέτη Νίκο Πλατύραχο, αν και το τελικό μέρος ("Αμήν") ενορχηστρώθηκε εκ νέου το 1995. Η πρώτη εκτέλεση του έργου στην αρχική του γραφή πραγματοποιήθηκε στις 26 Απριλίου 1985 στο Κολλέγιο Αθηνών με επικεφαλής των ερμηνευτών την Κική Μορφωνιού και τον Φραγκίσκο Βουτσίνο υπό τη χορωδιακή καθοδήγηση του Αντώνη Κοντογεωργίου. Την ίδια χρονιά το έργο ηχογραφήθηκε στο χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Αχιλλείου της Λάρισας κι αυτή η ηχογράφηση εκδόθηκε σε δίσκο το 1989 από τον Ιουλιανό του Μίκη Θεοδωράκη.
Ωστόσο τον Μάρτιο του 1997, μετά την τελική επεξεργασία του έργου, είχαμε μια δεύτερη ηχογράφηση προορισμένη για τη διεθνή αγορά, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αγία Πετρούπολη με τον ίδιο τον συνθέτη στο πόντιουμ και σημαντικούς Ρώσους σολίστες στα φωνητικά μέρη: Janne Polewtsowa (μεσόφωνος), Lubow Jiltsowa (σοπράνο), Peter Migunow (μπάσος) και Alexandre Timtchenko (τενόρος). Συμμετείχε η Παιδική Ακαδημαϊκή Χορωδία, η Κρατική Χορωδία και η Συμφωνική Ορχήστρα της Αγίας Πετρούπολης. Η ηχογράφηση αυτή εκδόθηκε σε δίσκο το 1999 από τη γερμανική εταιρεία Intuition, όπου βρήκε φιλόξενη στέγη σχεδόν το σύνολο της συμφωνικής μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη.

(c) CD | Intuition Classics | 1999 | Πηγή: d58 

Δεν υπάρχουν σχόλια: