Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022

Βαγγέλης Κορακάκης, Γεράσιμος Ανδρεάτος: Πικρό φιλί (1994)

Η γνωριμία του Βαγγέλη Κορακάκη με τον λαϊκό τραγουδιστή Γεράσιμο Ανδρεάτο αποτυπώθηκε για πρώτη φορά στη δισκογραφία με το δίσκο "Λαύριο" του 1993, αλλά αυτή η γνωριμία έμελλε να έχει και μεγάλη συνέχεια, καθώς αμέσως μετά αποφάσισαν να ηχογραφήσουν μαζί έναν όλόκληρο δίσκο, τον πρώτο προσωπικό του τραγουδιστή που μέχρι τότε, από το 1985 που πρωτοβγήκε στο τραγούδι, δεν είχε παρά λίγες σκόρπιες συμμετοχές σε κάποιες συλλογές ("Μισμαγιά", "Οι βετεράνοι του ρεμπέτικου").
Φυσικά ο λόγος για τον εξαιρετικό κύκλο λαϊκών τραγουδιών "Πικρό φιλί" που εκδόθηκε το 1994 από τη Lyra, όπου επανήλθε ο συνθέτης μετά τη μικρή παρασπονδία του "Λαυρίου". Ο δίσκος περιλαμβάνει δώδεκα τραγούδια, μεταξύ των οποίων και το παλιότερο "Στη σκέψη της τρελής" που το είχε ερμηνεύσει πρώτος ο Γιώργος Τζώρτζης στους "Άρχοντες" (1988). Υπέροχα λαϊκά τραγούδια με καλοδουλεμένη ενορχήστρωση που υπογράφει ο πιανίστας Θόδωρος Κοτεπάνος δίνοντας μια αίσθηση διακριτικής ανανέωσης της οργανικής και μελωδικής γραμμής του συνθέτη. Τα τραγούδια αποπνέουν μια πηγαία αυθεντικότητα και η προσεγμένη ερμηνεία του Ανδρεάτου τους δίνει την ιδανική τους ολοκλήρωση. Άξιοι συμπαραστάτες του δημιουργού στο εξαιρετικό αποτέλεσμα στάθηκαν φυσικά και οι σταθεροί μουσικοί του συνεργάτες, όπως ο Μανώλης Πάππος στο μπουζούκι, ο Αργύρης Σταμούλος στην κιθάρα, ο Ηρακλής Βαβάτσικας στο ακορντεόν, ο Γιάννης Ζευγόλης στο βιολί, ο Βαγγέλης Καρίπης στα κρουστά και άλλοι. 
Όλα τα τραγούδια είναι αξιόλογα, αλλά ξεχώρισαν αμέσως κι ακούστηκαν περισσότερο το "Πικρό φιλί" και το "Παιδί θλιμμένο", αλλά και το υπέροχο "Στη σκέψη της τρελής" που με αυτήν ακριβώς τη δεύτερη εκτέλεση βρήκε τη δικαίωσή του στο ευρύ κοινό. Προσεγμένο και το εξώφυλλο του δίσκου σαν σκηνή από παλιά ταινία που με ξεθωριασμένες αποχρώσεις απεικονίζει χαμόσπιτα σε κάποια φτωχογειτονιά και στον τοίχο ακουμπισμένο ένα παλιό 50άρι μηχανάκι... 

(c) CD | Lyra | 1994 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: