Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022

Βαγγέλης Κορακάκης: Λαύριο (1993)

Έχοντας ήδη καταθέσει δυο πετυχημένους προσωπικούς δίσκους ("Οι άρχοντες", "Μπουζουξήδες με πυξίδες") με απόσταση τεσσάρων χρόνων μεταξύ τους (1988-1992), ο Βαγγέλης Κορακάκης φαίνεται πως βρήκε πια την προσωπική του μανιέρα κι έτσι η τρίτη του δουλειά ήρθε πολύ γρήγορα με το δίσκο "Λαύριο", ο οποίος μάλιστα κατά γενική ομολογία είναι και ο πιο ολοκληρωμένος και ώριμος στο σύνολο της δισκογραφικής του παραγωγής και ασφαλώς από τις σημαντικότερες στιγμές της ελληνικής δισκογραφίας κατά τη δεκαετία του '90. 
Ο δίσκος περιλαμβάνει ένδεκα σπουδαία λαϊκά τραγούδια σε μουσική και στίχους δικούς του, όπως πάντα, ενώ για επίλογο έχει ένα εντυπωσιακό οργανικό κομμάτι με "ζαμπετικές" πινελιές, μοναδικά ρυθμικά γυρίσματα και ασυναγώνιστο εκτελεστικό οίστρο! Η θεματολογία των στίχων του αντλείται και πάλι από τον κοινωνικό ή ακόμη και λανθάνοντα πολιτικό περίγυρο, πάντα με ευαισθησία και μια διάχυτη μελαγχολία, ενώ στο οργανικό μέρος έχει πολύ αξιόλογους εκτελεστές οργάνων, όπως ο Μανόλης Πάππος, ο Ηρακλής Βαβάτσικας, ο Θανάσης Σοφράς, ο Σπύρος Γκούμας και ο Σπύρος Χατζηνικολάου, κάποιοι από τους οποίους συμπράττουν και στα φωνητικά.
Τα τραγούδια ερμηνεύουν, εκτός από τον ίδιο, και κάποιοι φίλοι του από τις προηγούμενες δουλειές του, όπως η Ελένη Τσαλιγοπούλου και η Αφεντούλα Ραζέλη, ενώ για πρώτη φορά εμφανίζεται μαζί του ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, ο οποίος τα αμέσως επόμενα χρόνια θα γίνει ο βασικός ερμηνευτής σε πολλές δουλειές του. Συμμετέχει επίσης ο Άλκης Μαύρος, στενός συνεργάτης τότε του συνθέτη στις ζωντανές του εμφανίσεις στο στέκι του εκεί στην Καισαριανή.
Ο δίσκος εκδόθηκε αρχικά από την ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία Τροχός των αδελφών Βάκη, αλλά σύντομα εξαντλήθηκε κι έγινε σπάνιος, ώσπου το 1997 επανεκδόθηκε ψηφιακά υπό τη στέγη πλέον της μεγάλης εταιρείας FM Records.

(c) CD | Τροχός | 1993 | FM Records: 1997 | Πηγή: d58

1 σχόλιο:

Little Bill είπε...

Ευχαριστούμε για την αναλυτική παρουσίαση ενός σχετικά υποτιμημένου συνθέτη