Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022

Αλέξης Παπαδημητρίου: Εν πλω (1995)

Ο δεύτερος δίσκος που γράφτηκε αποκλειστικά για το ναυτικό μας και ιδιαίτερα για το κραταιό ελληνικό Εμπορικό Ναυτικό κι εκδόθηκε το 1995 με τη χορηγία του αντίστοιχου υπουργείου, έχει τίτλο "Εν πλω" και είναι αφιερωμένος στον ανώνυμο Έλληνα ναυτικό, αυτόν τον ανεξάντλητο σύγχρονο Οδυσσέα που έχει αφιερώσει τη ζωή του στη θάλασσα κι έχει εμπνεύσει αμέτρητες ιστορίες τροφοδοτώντας το δημιουργικό οίστρο τόσων σπουδαίων λογοτεχνών και μουσικών μας. 
Ο δίσκος λοιπόν "Εν πλω" περιλαμβάνει ένδεκα τραγούδια σε μουσική του παραγωγικότατου συνθέτη Αλέξη Παπαδημητρίου και στίχους του Άγγελου Πυριόχου. Όλα τα τραγούδια αφηγούνται ιστορίες θαλασσινές με πρωταγωνιστή τον Έλληνα ναυτικό και το ασίγαστο πάθος του για το υγρό στοιχείο. Για την ερμηνεία τους επιστρατεύτηκαν κορυφαίοι Έλληνες ερμηνευτές, όπως η Μαρινέλλα, ο Γιάννης Πάριος, ο Δημήτρης Μητροπάνος και ο Αντώνης Καλογιάννης. Μαζί τους επίσης η Κωνσταντίνα και η Μαντώ, καθώς και μικρό χορωδιακό σχήμα. Το εναρκτήριο μάλιστα τραγούδι που έδωσε και τον τίτλο στο δίσκο το ερμηνεύει ο Νίκος Κούρκουλος! Μια εντελώς ετερόκλητη ομάδα ερμηνευτών που ωστόσο εκφράζει και την πολυμορφία του μουσικού κόσμου του συνθέτη, ο οποίος από το 1969 που πρωτοεμφανίστηκε στη δισκογραφία έχει χτίσει μια μεγάλη εμπορική καριέρα στο χώρο του ελαφρολαϊκού τραγουδιού βασιζόμενος στην έντονη χρήση ηλεκτρονικής συνοδείας.
Την ενορχήστρωση του υλικού έκανε ο Κώστας Αναδιώτης που παίζει και πλήκτρα, ενώ στο μπουζούκι είναι ο Γιάννης Μπιθικώτσης. Το εξώφυλλο του δίσκου κοσμεί ζωγραφικός πίνακας του θαλασσογράφου Αντώνη Μιλάνου. Ο δίσκος εκδόθηκε σε περιορισμένα αντίτυπα εκτός εμπορίου και σήμερα είναι πλέον δυσεύρετος. Θυμίζω κιόλας ότι δέκα χρόνια νωρίτερα είχε γυριστεί και η ομότιτλη ελληνική ταινία του Σταύρου Κωνστανταράκου με μουσική της Ελένης Καραΐνδρου.

(c) CD | Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας | 1995 | Πηγή: d58

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: