Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022

Χρήστος Νικολόπουλος, Κώστας Μακεδόνας: Πάμε για ορθοπεταλιές (1996)

Λέγαμε χθες ότι το 1996 ο Χρήστος Νικολόπουλος μας χάρισε το θαυμάσιο κύκλο "Άνθη ευλαβείας", ένα δίσκο πολυσυμμετοχικό με εννέα διαφορετικούς στιχουργούς και επτά ερμηνευτές! Την ίδια λοιπόν χρονιά ο παραγωγικός συνθέτης μας παρουσίασε κι ένα δεύτερο ολοκληρωμένο δίσκο με τίτλο "Πάμε για ορθοπεταλιές", ο οποίος σε πλήρη αντίθεση με τον προηγούμενο  περιορίζεται σε ένα στιχουργό, τον Άρη Δαβαράκη, αλλά και σε έναν ερμηνευτή, τον Κώστα Μακεδόνα που είχε μια μικρή συμμετοχή και στα "Άνθη ευλαβείας".
Είναι μια όμορφη δουλειά κι αυτή με πολλά ωραία τραγούδια που μάλιστα ακούστηκαν πολύ και συνέβαλαν στην καθιέρωση του ερμηνευτή. Κάποια από αυτά εξακολουθούν μετά από τόσα χρόνια να ακούγονται με ενδιαφέρον, όπως: "Το ποδήλατο", "Κάτσε καλά", "Έκανες το λάθος".  Ο Κώστας Γανωσέλλης φρόντισε την ενορχήστρωση, ενώ στα φωνητικά συμμετέχει και η Δήμητρα Γαλάνη.
Οφείλω πάντως να ομολογήσω ότι από την πρώτη ακρόαση αυτού του δίσκου ένιωσα πως κάτι μ' ενοχλούσε, χωρίς να μπορώ αμέσως να το προσδιορίσω. Με τον καιρό κατάλαβα πως ήταν οι στίχοι του Δαβαράκη που δεν μού κάθονταν καλά. Τους βρήκα αρκετά τυποποιημένους και ίσως κάπως επιδεικτικούς, χωρίς την πηγαία γραφή της αυθεντικής λαϊκής γλώσσας, για να δέσουν σωστά με τις καλογραμμένες μελωδίες του Νικολόπουλου. Τέλος πάντων, αυτή είναι μια υποκειμενική οπτική που δεν είναι απαραιτήτως και αξιόπιστη. Κι οπωσδήποτε αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι έχουμε έναν καλό λαϊκό δίσκο, από τις θετικές συνεισφορές του συνθέτη στην ελληνική δισκογραφία.

(c) CD | AKTH | 1996 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: