Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

Βαγγέλης Πιτσιλαδής: Το Ναυτικό μας (1970)

Η γιορτή του Αγίου Νικολάου δεν είναι μόνο ημέρα γιορτής του κάθε Νίκου, αλλά και η ημέρα της επίσημης γιορτής του Πολεμικού μας Ναυτικού κι έτσι σκέφτηκα να σας παρουσιάσω δυο μάλλον ξεχασμένους δίσκους που έχουν ωστόσο σχέση με το συγκεκριμένο χώρο, ο ένας με το Πολεμικό κι ο άλλος με το Εμπορικό Ναυτικό μας.
Μπαίνοντας λοιπόν στη δεκαετία του '70 ο συνθέτης Βαγγέλης Πιτσιλαδής είχε ήδη χτίσει μια ισχυρή εικόνα δημιουργού πρώτης γραμμής με πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό του από τα προηγούμενα χρόνια και με πολύ στιβαρές συνεργασίες με κορυφαία ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου (Μπιθικώτσης, Μοσχολιού, Κόκοτας, Μαρινέλλα). 
Έτσι το 1970 είχε την τιμή να του δοθεί από το αρχηγείο του Πολεμικού μας Ναυτικού η παραγγελία για τη δημιουργία ενός δίσκου μουσικής για την προβολή της ιστορίας και του έργου του. Το αποτέλεσμα ήταν ένας ιδιαίτερος δίσκος βινυλίου με ανάμικτο υλικό, καθώς η πρώτη του πλευρά καλύπτεται αποκλειστικά από γνωστά ναυτικά εμβατήρια που αποδίδει η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της Δημήτρη Σελλάκη, ενώ η δεύτερη πλευρά περιλαμβάνει αποκλειστικά πρωτότυπα τραγούδια του Πιτσιλαδή, πέντε συνολικά, σε στίχους του σταθερού συνεργάτη του Γιάννη Κιούρκα, αλλά και του δαιμόνιου δημοσιογράφου (και όχι μόνο) και δεδηλωμένου υποστηρικτή του χουντικού καθεστώτος Νίκου Μαστοράκη
Το ενδιαφέρον προφανώς εστιάζεται στο πρωτότυπο υλικό με τις συνθέσεις του Πιτσιλαδή. Πρόκειται για όμορφα τραγούδια, γραμμένα στο γνωστό ύφος του συνθέτη που συνδυάζει με την ίδια ευκολία ποπ και λαϊκούς ρυθμούς. Χαρακτηριστικό το πρώτο από αυτά ("Γυρισμός") που ξεκινά σε ποπ χρωματισμούς, αλλά στην πορεία μετατρέπεται σε καθαρόαιμο ζεϊμπέκικο! Από δύο τραγούδια ερμηνεύουν ο Σταμάτης Κόκοτας και η Δήμητρα Γαλάνη κι ένα ο καινούργιος λαϊκός τραγουδιστής Γιώργος Βάρσος.

(c) LP | EMI Columbia | 1970 | Πηγή: tzil./d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: