Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2022

Ιερά Μονή Βατοπαιδίου: Ύμνοι των Χριστουγέννων (1996)

Η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους μας έχει δώσει κατά καιρούς σημαντικές μουσικές εκδόσεις που αξιοποιούν τους πολύτιμους χειρόγραφους θησαυρούς, οι οποίοι φυλάσσονται στο αρχείο της εδώ και χίλια χρόνια. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται πολυάριθμοι μουσικοί κώδικες που ανατρέχουν μέχρι και το έτος 1106 μ.Χ., αρκετοί από τους οποίους φέρουν την υπογραφή σημαντικών μουσικοδιδασκάλων μοναχών, όπως ο Σπυρίδων Βατοπαιδινός, ο Ματθαίος Βατοπαιδινός και ο νεότερος Ρωμανός Βατοπαιδινός, οι οποίοι με μεγάλη επιμέλεια και γνώση κατέγραψαν, επεξεργάστηκαν ή διασκεύασαν πολύτιμα κληροδοτήματα της μακράς βυζαντινής παράδοσης στη χριστιανική υμνολογία.
Το 1996 λοιπόν από τη σειρά Βατοπαιδινή Μουσική Βίβλος εκδόθηκε με τη χορηγία των ΕΛΤΑ ο πρώτος δίσκος με θεματικό περιεχόμενο. Τίτλος του δίσκου: Ύμνοι των Χριστουγέννων. Καταγράφονται στιχηρά προσόμοια, ιδιόμελα, ειρμοί και απολυτίκια που ψάλλονται την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων. 
Τα επιλεγμένα μέλη ψάλλει Χορός Βατοπαιδινών Πατέρων μέσα σε μια απόλυτα κατανυκτική ατμόσφαιρα. Η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε στη Μονή στις 10-12 Οκτωβρίου 1995 με την επιμέλεια του μουσικολόγου Νίκου Διονυσόπουλου.

(c) Μονή Βατοπαιδίου | 1996 | Πηγή: ΟΟ/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: