Τρίτη 21 Ιουλίου 2020

Μάνος Χατζιδάκις για κιθάρα: Ο Κώστας Γρηγορέας στο Τετράδιο για Κιθάρα (1986)

Ο Κώστας Γρηγορέας είναι κορυφαίος εκπρόσωπος της νεότερης κιθαριστικής γενιάς, αυθεντικό παιδί της λεγόμενης "σχολής Χατζιδάκι", ένας σύγχρονος δημιουργός και δεξιοτέχνης υψηλών προδιαγραφών με διεθνή αναγνώριση. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957 και διετέλεσε μαθητής του Δημήτρη Φάμπα, ενώ έκανε ανώτερες μουσικές σπουδές στην Αγγλία πλάι στον διάσημο κιθαριστή John Williams. Συνεργάστηκε με τον Νότη Μαυρουδή και μαζί διευθύνουν το εξειδικευμένο ψηφιακό περιοδικό TaR.
Ήδη από τη δεκαετία του '70 συμμετείχε σε πάμπολλες ηχογραφήσεις διαφόρων καλλιτεχνών (Μαρίζα Κωχ, Νίκος Μαμαγκάκης, Μάνος Χατζιδάκις, Μίκης Θεοδωράκης, Ηλίας Ανδριόπουλος, Νότης Μαυρουδής, Αλίκη Καγιαλόγλου κλπ.), ενώ η πρώτη προσωπική του δισκογραφική κατάθεση έγινε το 1985 με το δίσκο "Έργα Ελλήνων συνθετών για κιθάρα" που περιλαμβάνει συνθέσεις του πρόωρα χαμένου συνθέτη και κιθαριστή Κυριάκου Τζωρτζινάκη (1950-1989). 
Ένα χρόνο αργότερα ηχογράφησε τον υπέροχο δίσκο "Τετράδιο για κιθάρα" με μια επιλογή δεκαοκτώ μελωδιών του Μάνου Χατζιδάκι βασισμένων σε κλασικά κι αγαπημένα τραγούδια του. Ο Τάσος Καρακατσάνης, στενός συνεργάτης εκείνη την εποχή του μεγάλου συνθέτη, υπογράφει τις όμορφες προσαρμογές των μελωδιών για κιθάρα, ενώ η ερμηνεία του Κώστα Γρηγορέα είναι απολαυστική και αποδίδει με απόλυτα διαυγή άρθρωση και τις πιο λεπτές μελωδικές καμπύλες.

Ο δίσκος εκδόθηκε από τον Σείριο του Μάνου Χατζιδάκι το 1986, ενώ τη διανομή ανέλαβε η Minos-EMI.

(c) ΣΕΙΡΙΟΣ/EMI-Minos | 1986 | πηγή: d58 

1 σχόλιο:

Leonidas είπε...

A Ρ Ι Σ Τ Ο Υ Ρ Γ Η Μ Α !!! ευχαριστούμε πολύ!!
αξιοπρόσεκτη η "στροφή" σου στους έλληνες κιθαρίστες!!