Κυριακή 26 Ιουλίου 2020

Μίκης Θεοδωράκης για κιθάρα: 12 Guitar Duets (Νότης Μαυρουδής, 2003)

Όπως συνέβη με τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, η οποία ενέπνευσε πολλούς νεότερους καλλιτέχνες να δώσουν το δικό τους αποτύπωμα στους αστείρευτους χυμούς των διαχρονικών τραγουδιών του, κάτι ανάλογο ισχύει και με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, ιδιαίτερα με το κοσμαγαπητο λαϊκό του έργο, γιατί δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι ο μεγάλος συνθέτης έχει δώσει μια μοναδικής στιβαρότητας και αξίας παρακαταθήκη στο πεδίο της λόγιας μουσικής.
Δεν ήταν λοιπόν οι περιπτώσεις δισκογραφικών εργασιών με βασικό όργανο την κιθάρα και μουσικό υλικό παρμένο από το μουσικό θησαυροφυλάκιο του Μίκη Θεοδωράκη. Ήδη έχουμε δει τους δίσκους του Δημήτρη Φάμπα και του Γεράσιμου Μηλιαρέση που περιέχουν υλικό μεταγραμμένο για κλασική κιθάρα από τραγούδια του Χατζιδάκι και του Μίκη. Θυμίζω επίσης το δίσκο "7 Lorca Songs & Guitar Pieces by Mikis Theodorakis" (1971), όπου ο διάσημος κιθαριστής John Williams ερμηνεύει μουσικά κομμάτια του Μίκη για κιθάρα είτε σόλο, είτε με τη φωνητική συμμετοχή της Μαρίας Φαραντούρη. 
Το 2003 λοιπόν, ο Νότης Μαυρουδής με τον στενό τότε συνεργάτη του και σπουδαίο σύγχρονο κιθαριστή Παναγιώτη Μάργαρη ηχογράφησαν δύο υπέροχους κιθαριστικούς δίσκους, από έναν για καθένα από τους δυο κορυφαίους συνθέτες, με τον τίτλο: Ballads - 12 Guitar Duets
Ο δίσκος του Μίκη περιλαμβάνει δώδεκα ευφάνταστες μεταφραφές για δύο κλασικές κιθάρες μερικών μεγάλων στιγμών του συνθέτη από μεγάλους κυκλους τραγουδιών, όπως η "Γειτονιά των αγγέλων", οι "Μικρές Κυκλάδες", τα "Λυρικά", το "Ένας όμηρος", οι "Λιποτάκτες", τα "Επιφάνια", τα "Λαϊκά" και άλλα. Μάλιστα στο τραγούδι "Ο κήπος έμπαινε στη θάλασσα" σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη (από τις "Μικρές Κυκλάδες") τους δυο κιθαριστές συνοδεύει η Ηρώ. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα οι δυο κιθάρες εμπλουτίζονται και με μικρή ορχηστρική υπόκρουση.


(c) Eros Music | 2003 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: