Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020

Μάνος Χατζιδάκις για κιθάρα: Γεράσιμος Μηλιαρέσης (1975)

Κορυφαίος εκπρόσωπος της πρώτης μεταπολεμικής κιθαριστικής γενιάς ο Γεράσιμος Μηλιαρέσης (1918-2005), Έλληνας της διασποράς με κεφαλονίτικες ρίζες, συνοδοιπόρος του Δημήτρη Φάμπα, μαθητής του Andres Segovia και συνεργάτης του κάποια διαστήματα, περιστασιακός δάσκαλος του διάσημου John Williams και πολλών σπουδαίων νεότερων κιθαριστών ή και απλών τραγουδοποιών, όπως ο Λάκης Παππάς. Είχε πάμπολλες συμμετοχές σε ηχογραφήσεις έργων άλλων συνθετών, όπως οι "Δεκαπέντε Εσπερινοί" του Μάνου Χατζιδάκι, η περίφημη "Εκδρομή" του Νίκου Μαμαγκάκη, αλλά και τα "15 Τραγούδια του Ηλία Ανδριόπουλου", ενώ έχει ηχογραφήσει και αρκετά δικά του έργα βασισμένα κυρίως στην ελληνική παράδοση.
Ο δίσκος "Ελληνικά τραγούδια και δημοτικά θέματα για κιθάρα", που κυκλοφόρησε το 1975 από τη Lyra, αποτελεί την καλύτερη ίσως δισκογραφική παρακαταθήκη του υπέροχου αυτού καλλιτέχνη. 
Το ηχογράφημα μοιράζεται σε δύο ενότητες: Η πρώτη περιλαμβάνει γνωστά τραγούδια των Μάνου Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη εναρμονισμένα για σόλο κλασική κιθάρα. Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει τρεις συνθέσεις του ίδιου του Μηλιαρέση με τίτλους: "Κεφαλονίτικη Σουίτα για κιθάρα", "Ελληνικοί Χοροί για κιθάρα" και "Παραλλαγές πάνω σε τσακώνικο χορό".
Γοητευτικότατες εναρμονίσεις και συνθέσεις που αποπνέουν τη δροσιά της ανεξάντλητης ελληνικής παράδοσης και τον αέρα της δυτικότροπης λόγιας μουσικής φιλολογίας. Η δεξιοτεχνία του Μηιαρέση είναι ακαταμάχητη, όπως και το εξαίσιο ηχόχρωμα που πηγάζει μέσα από το μαγικό άγγιγμα των χορδών.


(c) Lyra | 1975 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: