Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

Ανδρέας Πρέζας, Μιχάλης Βιολάρης: Το γαϊτανάκι της ζωής (1981)

Ο συνθέτης Ανδρέας Πρέζας εμφανίστηκε στα όψιμα νεοκυματικά χρόνια με άρτιο μουσικό οπλισμό έχοντας ολοκληρώσει τις μουσικές του σπουδές στο κρατικό ωδείο Θεσσαλονίκης, ενώ είναι άριστος εκτελεστής του σαξόφωνου και του μαντολίνου. 
Ήταν ο συνθέτης που πρώτος ανακάλυψε τον Μανώλη Μητσιά, ο οποίος ξεκίνησε τη μεγάλη του καριέρα το 1968 με δυο δικά του τραγούδια ("Μεγάλο το παράπονο", "Της ευτυχίας το νερό")
Στη συνέχεια ο Πρέζας ηχογράφησε αρκετά τραγούδια για τις 45 στροφές με νεοκυματικούς ερμηνευτές (Γιώργος Ζωγράφος, Πόπη Αστεριάδη, Μιχάλης Βιολάρης, Δημήτρης Ζευγάς) κι αργότερα με γνωστούς λαϊκούς τραγουδιστές (Ελένη Βιτάλη, Γλυκερία, Περικλής Περάκης, Νίκος Νομικός, Πασχάλης Τερζής, Ηλίας Κλωναρίδης), ενώ παράλληλα - στο πρώτο μισό της δεκαετίας του '70 - είχε κι ένα σύντομο πέρασμα από τον ελληνικό κινηματογράφο ερωτικής θεματολογίας ("Όσο υπάρχει έρωτας", "Ανήλικες αμαρτωλές", "Διαμάντια στο γυμνό σου σώμα", "Ερωτισμός και πάθος").
Το 1981 ηχογράφησε τον πρώτο προσωπικό του δίσκο ("Το γαϊτανάκι της ζωής"), ενώ τα επόμενα χρόνια μας έδωσε κάμποσες ακόμη ολοκληρωμένες δουλειές: "Έξοδος Μεσολογγίου" (1988), "Μια στάλα αγάπη" (1992), "Ελλάδα μου ηλιογέννητη" (2005) και "Μοιάζεις με νιο φεγγάρι" (2010).
Ας σταθούμε λοιπόν σήμερα στον πρώτο δίσκο του Ανδρέα Πρέζα με τίτλο "Το γαϊτανάκι της ζωής" που κυκλοφόρησε το 1981 από τη Zodiac (θυγατρική της Lyra) με αποκλειστικό ερμηνευτή τον Μιχάλη Βιολάρη

Οι δυο καλλιτέχνες βέβαια είχαν συναντηθεί και πιο παλιά, στα όψιμα χρόνια του Νέου Κύματος, συνυπογράφοντας μερικά τραγούδια στις 45 στροφές ("Ήρθες αργά", "Νοικιάζεται", "Σκοτείνιασε κι ερήμωσε", "Τι να σε κάνω Κυριακή"). Έκτοτε ο Κύπριος τραγουδιστής είχε πάρει την κατιούσα στο ελληνικό τραγούδι και αραίωσε σημαντικά το δισκογραφικό του παρών. 
Η πρώτη ολοκληρωμένη του συνεργασία με τον Πρέζα απέφερε αυτόν το δίσκο που περιλαμβάνει δώδεκα λαϊκά τραγούδια σε στίχους Δημήτρη Ιατρόπουλου, Κώστα Τριπολίτη, Βασίλη Καπερνάρου και Μ. Ρηγόπουλου. Απλά και καλογραμμένα τραγουδάκια που ακούγονται ευχάριστα, αλλά πέρασαν απαρατήρητα στην εποχή τους και γρήγορα ξεχάστηκαν.

(c) LP | Zodiac | 1981 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: