Κυριακή 19 Ιουλίου 2020

Μάνος Χατζιδάκις για κιθάρα: Ο Δημήτρης Φάμπας παίζει... (1966)

Ξεκινούμε σήμερα ένα μεγάλο αφιέρωμα στη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι για κιθάρα, ένα από τα πολύ αγαπημένα του όργανα που δεν έλειπε ποτέ από την ορχήστρα του, ακόμη κι όταν αυτή ήταν περιορισμένη σε ελάχιστα όργανα, όπως στην περίπτωση των "Δεκαπέντε Εσπερινών".
Βέβαια έργα αποκλειστικά για κλασική κιθάρα έχει γράψει ελάχιστα, όπως το περίφημο soundtrack "Blue" (1968) σε φόρμα μουσικής concertante για κλασική κιθάρα και ορχήστρα, καθώς και μια "Σουίτα για κιθάρα" βασισμένη σε μελωδίες από τον "Μεγάλο Ερωτικό".
Είναι όμως πάμπολλες οι δισκογραφικές εκδόσεις με κιθαριστικές διασκευές των κοσμαγάπητων τραγουδιών του που υπηρετήθηκαν από σπουδαίους κιθαριστές, όπως ο Δημήτρης Φάμπας, ο Γεράσιμος Μηλιαρέσης, ο Κώστας Γρηγορέας ή ακόμη και ο Νότης Μαυρουδής.
Ξεκινάμε λοιπόν με ένα δίσκο που φέρει τη βαριά υπογραφή του Δημήτρη Φάμπα με τίτλο: "Ο Φάμπας παίζει Θεοδωράκη, Χατζιδάκι" κι εκδόθηκε το 1966 από την RCA Victor.
Ο Δημήτρης Φάμπας (1921-1996) αποτελεί πατριαρχική μορφή της ελληνικής κιθαριστικής σχολής, συνοδοιπόρος του επίσης μεγάλου κιθαριστή Γεράσιμου Μηλιαρέση, και από τους πλέον δραστήριους σολίστες στα στούντιο ηχογραφήσεων επί πολλά χρόνια πλάι στους σημαντικούς συνθέτες της δεκαετίας του '60 και ιδαίτερα του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζιδάκι. Στη μακροχρόνια και γόνιμη καριέρα του ηχογράφησε πέντε προσωπικούς δίσκους για σόλο κιθάρα με έργα από το λόγιο ρεπερτόριο, αλλά και δικές του συνθέσεις, ενώ συμμετείχε σε πολυάριθμες ζωντανές εμφανίσεις σε πολλά μέρη του κόσμου. Ως συνθέτης μας άφησε πλήθος έργων που περιλαμβάνουν σπουδές, σουίτες και χορούς, έργα που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ελληνικού κιθαριστικού ρεπερτορίου και παίζονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η μουσική του διακρίνεται για τον έντονο λυρισμό και τη ρομαντική της διάθεση, ενώ είναι βαθιά επηρεασμένη από τα χρώματα της ελληνικής παράδοσης.
Στο συγκεκριμένο δίσκο ο Δημήτρης Φάμπας ερμηνεύει μια σειρά από πολύ γνωστά τραγούδια των δύο μεγάλων συνθετών. Η διασκευή για κιθάρα έγινε από τον ίδιο, ο οποίος αποδίδει τα κομμάτια με ξεχωριστή δεξιοτεχνία και έντονο λυρικό χρωματισμό.

Επισημαίνουμε ότι ο δίσκος αυτός εξολοκλήρου μαζί με μια σειρά συνθέσεις του Φάμπα επανεκδόθηκε το 1999 από την Polydor σε διπλό ψηφιακό δίσκο με τίτλο: "Δημήτρης Φάμπας, με μια κιθάρα".

(c) LP | RCA Victor | 1966 | Ψιφιακή επανέκδοση: Polydor 1999 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: