Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

Νότης Μαυρουδής: Πριν το χάραμα (1977)

Επιστρέφοντας το 1975 από την Ιταλία ο Νότης Μαυρουδής επανέρχεται πιο δυναμικά στο χώρο του τραγουδιού με το δίσκο "Ζωγραφιές απ' τον Θεόφιλο", με τον οποίο κάνει ένα αποφασιστικό βήμα προσέγγισης προς το καθαρόαιμο λαϊκό τραγούδι στην "έντεχνη" εκδοχή του. 
Συνεχίζοντας λοιπόν στον ίδιο δρόμο την επόμενη χρονιά μας παρουσίασε το δίσκο "Πριν το χάραμα", έναν εξολοκλήρου ορχηστρικό δίσκο με καθαρό λαϊκό προσανατολισμό, αφού το υλικό του αντλήθηκε από τη δεξαμενή του κλασικού ρεμπέτικου (Μάρκος Βαμβακάρης, Γιάννης Παπαϊωάννου, Βασίλης Τσιτσάνης, Μπαγιαντέρας, Σπύρος Περιστέρης) μπολιασμένο με δείγματα από τις απαρχές του λεγόμενου "έντεχνου" λαϊκού τραγουδιού που δημιούργησαν οι μεγάλοι συνθέτες Μίκης Θεοδωράκης και Μάνος Χατζιδάκις και με την προσθήκη ενός οργανικού χορευτικού θέματος του νεότερου μπουζουξή Χρήστου Κωνσταντίνου. 
Ο Νότης Μαυρουδής διαχειρίστηκε με σεμνότητα το υλικό του καταθέτοντας μια λιτή ενορχήστρωση που ωστόσο ξεφεύγει εμφανώς από τον αρχικό ήχο των τραγουδιών αυτών. Άλλωστε κι ο ίδιος δεν κρύβει τις προθέσεις του δηλώνοντας στο οπισθόφυλλο: "Θέλησα μέσα από την ενορχήστρωση να συνδυάσω το σεβασμό που τρέφω γι' αυτές τις δημιουργίες διατηρώντας τα βασικά στοιχεία της λαϊκής μουσικής με μια αντιμετώπιση σύγχρονη και καθόλου μουσειακή...". Είναι ένας δίσκος που δείχνει την αισθητική του καταγωγή από τον "Σκληρό Απρίλη του '45" που είχε παρουσιάσει μερικά χρόνια νωρίτερα ο Μάνος Χατζιδάκις.
Ο Χρήστος Κωνσταντίνου είναι επικεφαλής της λαϊκής ορχήστρας παίζοντας μπουζούκι.  Μαζί του ο Δημήτρης Βράσκος (βιολί, μαντολίνο), ο Κίμων Βασιλάς (ακορντεόν, όργανο, μεταλλόφωνο), ο Νίκος Μανιάτης (12/χορδη κιθάρα), ο Τάκης Γκοβόστης (κρουστά), ο Νίκος Πανταζής (μπάσο) και φυσικά ο Νότης Μαυρουδής στην κλασική κιθάρα.
Το εξώφυλλο κοσμείται από τον πίνακα "Το σαράι" του ζωγράφου Γιώργου Σικελιώτη. Την παραγωγή υπογράφει ο Νίκος Μωραΐτης, με τον οποίο ο Μαυρουδής εκείνη την περίοδο είχε συνεργαστεί για την έκδοση και άλλων δισκογραφικών του εργασιών για λογαριασμό της εταιρίας Motivo.

(c) LP | Motivo | 1977 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: