Σάββατο 11 Ιουλίου 2020

Η τραγουδοποιός Νένα Βενετσάνου: Ελληνικά και γαλλικά τραγούδια (1980)

Η Νένα (Ειρήνη) Βενετσάνου είναι αναμφίβολα μια εκλεκτή ερμηνεύτρια που κοσμεί το ελληνικό τραγούδι εδώ και τέσσερις πλέον δεκαετίες έχοντας ερμηνεύσει συνθέσεις σημαντικών δημιουργών, όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Νίκος Μαμαγκάκης, ο Χρήστος Λεοντής, ο Νότης Μαυρουδής, ο Ηλίας Ανδριόπουλος, αλλά και η Angelique Ionatos, ενώ κατά καιρούς μας έχει δώσει και πειστικά δείγματα του συνθετικού της ταλέντου. Κι ακριβώς πάνω σ' αυτή την τελευταία της ιδιότητα, της τραγουδοποιού δηλαδή, θα επικεντρωθεί το νέο μας αφιέρωμα στον Δισκοβόλο.
Η Νένα Βενετσάνου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Το 1973 βρέθηκε στο Παρίσι για σπουδές Αρχαιολογίας κι εκεί είχε την ευκαιρία να γνωρίσει την ακμαία γαλλική μουσική σκηνή και να πάρει τα πρώτα της μαθήματα στο τραγούδι. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1977 κι άρχισε σιγά σιγά να μπαίνει στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού συνεργαζόμενη με τον Χρήστο Λεοντή, την Ελένη Καραΐνδρου και το Τρίτο Πρόγραμμα του Μάνου Χατζιδάκι.
Τότε λοιπόν έκανε και τον πρώτο προσωπικό της δίσκο με δικές της συνθέσεις μοιρασμένες μεταξύ ελληνικής και γαλλικής γλώσσας. Τα "Ελληνικά τραγούδια της" βασίστηκαν σε στίχους της Μπέττυς Κομνηνού, της Στέλλας Χρυσουλάκη και του Κώστα Τριπολίτη. Το εναρκτήριο τραγούδι ("Ρωτώ να μάθω την αλήθεια") ακούστηκε πολύ, αλλά προσωπικά έχω ξεχωριστή αδυναμία στα δυο υπέροχα τραγούδια με στίχους της Χρυσουλάκη. Το ένα μάλιστα απ' αυτά ("Τα νησιά μας") αποτελεί μια δυνατή ελεγεία πάνω στη διφορούμενη σημειολογία των νησιών μας: Από τη μια η εκτυφλωτική ομορφιά του τοπίου που ωστόσο λειτουργεί ως παραμορφωτικός φακός, γιατί από την άλλη αναδύεται πίσω από τη βιτρίνα ένα μακάβριο σκηνικό, πάνω στο οποίο εκτυλίχθηκε το σκοτεινό δράμα της μετεμφυλιακής μας μισαλλοδοξίας! 
Το δεύτερο μέρος του δίσκου είναι αφιερωμένο στα "γαλλικά" τραγούδια της με μελοποιήσεις πέντε ποιημάτων του σπουδαίου Γάλλου υπερρεαλιστή και αγωνιστή ποιητή Paul Eluard (1895-1952).

Πρόκειται για έναν εξαιρετικό κύκλο λυρικών τραγουδιών με πολύ όμορφες μελωδίες και λιτή ενορχήστρωση που επιμελήθηκε ο πανταχού παρών Τάσος Καρακατσάνης, ενώ τα ερμηνεύει η ίδια η Βενετσάνου με την υπέροχη και άκρως εκφραστική φωνή της. Τα "γαλλικά" τραγούδια θυμίζουν πολύ το ύφος της Αγγελικής Ιονάτου, με την οποία άλλωστε συνδέεται με βαθιά και μακροχρόνια φιλία. Κάποια από τα πρωτόλεια αυτά τραγούδια της ακούστηκαν αρκετά και συνέβαλαν στην άμεση καθιέρωσή της ως μεγάλης προσωπικότητας στο χώρο του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού.

(c) LP | Lyra | 1980 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: