Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020

Δήμητρα Γαλάνη: Ατέλειωτος δρόμος (1983)

Το συνηθίζει η Δήμητρα Γαλάνη να αναμετράται με το κλασικό ρεπερτόριο του ελληνικού πενταγράμμου δοκιμάζοντας τις δικές της ερμηνευτικές δυνάμεις, χωρίς να τη φοβίζει η σύγκριση με τους πρώτους εκτελεστές που κατά κανόνα έχουν το προβάδισμα στις προτιμήσεις του μουσικόφιλου κοινού (εγώ προσωπικά ανήκω σ' αυτήν την κατηγορία). 
Ήδη το 1981 μαζί με τη συνοδοιπόρο της Χαρούλα Αλεξίου τάραξαν τα δισκογραφικά νερά της εποχής με τον πολύ επιτυχημένο κοινό τους δίσκο "Τα τραγούδια της χθεσινής μέρας". Στην ίδια λοιπόν κατεύθυνση κινείται και ο προσωπικός της δίσκος "Ατέλειωτος δρόμος" που κυκλοφόρησε από τη Minos το 1983. Ο τίτλος υπονοεί προφανώς την ακαταμάχητη γοητεία αυτών των υπέροχων τραγουδιών, ελληνικών και ξένων, που περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη επιλογή. Τραγούδια διαχρονικά και αγέραστα που συνεχίζουν την ανεξάντλητη πορεία τους στο χρόνο!
Η Δήμητρα Γαλάνη προσαρμόζεται με χαρακτηριστική άνεση στο ιδιαίτερο ύφος κάθε τραγουδιού και μας παραδίδει ερμηνείες υψηλού επιπέδου, είτε πρόκειται για τραγούδια που η ίδια είχε ερμηνεύσει πρώτη στο παρελθόν ("Κάποιο τρένο", "Ήταν μια φορά κι έναν καιρό", "Σε ψάχνω"), είτε για υλικό ετερόκλητης προέλευσης, από το παραδοσιακό, το ελαφρό και το ρεμπέτικο ρεπερτόριο μέχρι τα διεθνή ακούσματα. Μεγάλοι συνθέτες υπογράφουν τα σπουδαία αυτά τραγούδια: Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις, Βασίλης Τσιτσάνης, Αττίκ, Δήμος Μούτσης, Μάνος Λοΐζος, Διονύσης Σαββόπουλος, αλλά και Γκέρσουιν και Ζακ Μπρελ και πολλοί άλλοι ακόμη! 

Βασικοί συνεργάτες της ερμηνεύτριας στάθηκαν οι ενορχηστρωτές Κώστας ΓανωσέληςΤάσος Καρακατσάνης και Κώστας Καπνίσης. Σε κάποια τραγούδια συμμετέχει η Οπισθοδρομική Κομπανία. Σημειώνω ότι η αρχική αναλογική έκδοση σε διπλό βινύλιο περιλάμβανε 23 τραγούδια, τα οποία όμως στην ψηφιακή επανέκδοση περιορίστηκαν στα 20!

(c) 2LP | Minos | 1983 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: