Κυριακή 12 Ιουλίου 2020

Η τραγουδοποιός Νένα Βενετσάνου: Καφέ Γκρέκο (2003)

Ο κύκλος τραγουδιών "Καφέ Γκρέκο" κυκλοφόρησε το 2003 και είναι μέχρι στιγμής ο τελευταίος προσωπικός δίσκος της Νένας Βενετσάνου με δικές της συνθέσεις. Ταυτόχρονα αποτελεί το τρίτο μέρος μιας  μουσικής τριλογίας που ξεκίνησε δέκα χρόνια νωρίτερα με τις "Πόλεις του Νότου" και συνεχίστηκε με τη "Νέα Γη". Σε καθέναν απ' αυτούς τους δίσκους υπάρχει ένα θεματικό κέντρο που πραγματεύεται διεξοδικά. Στον πρώτο δίσκο καταπιάστηκε με τη ζωή στις πόλεις του Νότου, στο ευρύτερο μεσογειακό πεδίο, ενώ ο δεύτερος αναφερόταν στη μετανάστευση.
Στο "Καφέ Γκρέκο" λοιπόν έχουμε για θεματικό σημείο αναφοράς το συμβολικό κέντρο συνάντησης των ανθρώπων, το καφενείο, σε όλες τις παραλλαγές του ανά τον κόσμο, οπωσδήποτε όμως με έμφαση στο παραδοσιακό ελληνικό καφενείο, αυτό το μοναδικό χωνευτήρι αντιλήψεων, πολιτισμών και συμπεριφορών.
Πρόκειται για πολύ καλογραμμένα τραγούδια με μεγάλη ποικιλία μουσικών εκφράσεων που κινούνται από τη μπαλάντα και το λαϊκό ρυθμό μέχρι και ανάλογα ξένα μουσικά μονοπάτια. Βασίζονται σε στέρεους και ευθύβολους στίχους της μόνιμης συνεργάτιδάς της Μπέττυς Κομνηνού, αλλά και του Θόδωρου Ποάλα, του Μάνου Ελευθερίου, της Αγαθής Δημητρούκα και της Στέλλας Χρυσουλάκη, ενώ έχουμε και μελοποιημένα ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη, της Ζωής Καρέλλη, του Γιώργου Χρονά και του Νάσου Θεοφίλου που αναφέρονται στην ίδια θεματολογία.
Η ερμηνεία της Βενετσάνου κινείται πάντα στα γνωστά υψηλά της στάνταρ και καταφέρνει με χαρακτηριστική άνεση να περνάει από το ένα μουσικό ύφος στο άλλο. Μπορεί να μην ακούστηκε πολύ αυτός ο δίσκος, αλλά έχω τη βεβαιότητα ότι ο μελλοντικός ακροατής θα τον ανακαλύψει και θα τον εκτιμήσει έστω και ετεροχρονισμένα.

(c) MBI | 2003 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: