Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Μάνος Χατζιδάκις για κιθάρα: Ένα τραγούδι για τον Μάνο (1998/2005)

Ο Βαγγέλης Μπουντούνης και η Μάρω Ραζή είναι ένα εξαίρετο κιθαριστικό ντούο που κοσμεί την καλλιτεχνική ζωή του τόπου για πάνω από 30 χρόνια ήδη, όταν ενωσαν τις δυνάμεις τους - αλλά και τις ζωές τους - σε μια κοινή πορεία από το 1988 και δώθε.
Ο Βαγγέλης Μπουντούνης (γενν. 1950) υπήρξε μαθητής του Δημήτρη Φάμπα, αλλά και των μυθικών κιθαριστών Andres Segovia και Alexander Lagoya. Συνεργάστηκε για πολλά χρόνια με τον Μάνο Χατζιδάκι, τον οποίο ο ίδιος θεωρεί τον μεγαλύτερο δάσκαλό του. Έχει παρουσιάσει αρκετές δικές του συνθέσεις για κλασική κιθάρα, όπως το έργο "Πέντε Τραγούδια για τη Λυδία" που περιέχεται στο δίσκο "Μικρή Αναφορά στον Μάνο Χατζιδάκι" (1996) που σας παρουσίασα χθες. Έχει αναπτύξει επίσης και αξιόλογο συγγραφικό έργο.
Η Μάρω Ραζή (γενν. 1961) υπήρξε μαθήτρια του Ευάγγελου Ασημακόπουλου, ενώ έκανε ανώτερες σπουδές στο Παρίσι, όπου πραγματοποίησε και τις πρώτες δημόσιες εμφανίσεις της ως σολίστ, ενώ έχει δώσει πάμπολλα ρεσιτάλ στο εξωτερικό και την Ελλάδα, αλλά και στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Η συμπόρευσή της από το 1988 με τον σύζυγό της Βαγγέλη Μπουντούνη τής έχει δώσει την ευκαιρία για πολυάριθμες ενδιαφέρουσες ηχογραφήσεις έργων του ελληνικού και διεθνούς κιθαριστικού ρεπερτορίου, αλλά και για σημαντικές συνεργασίες με διαπρεπείς ορχήστρες, όπως η Καμεράτα και η Ορχήστρα των Χρωμάτων.
Η πρώτη κοινή ηχογράφηση των δύο εκλεκτών κιθαριστών καταγράφεται το 1990 με τίτλο "Ρεσιτάλ για δύο" για λογαριασμό του Σείριου εγκαινιάζοντας έτσι τη γόνιμη σχέση τους με τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, η οποία υλοποιήθηκε έμπρακτα μερικά χρόνια μετά το θάνατο του μεγάλου συνθέτη με την έκδοση του δίσκου "Ένα τραγούδι για τον Μάνο" (1998) και συνεχίστηκε με ένα δεύτερο ομότιτλο δίσκο το 2005. Πρόκειται για δυο όμορφες εκδόσεις της Lyra με δεκαπέντε κομμάτια η καθεμιά βασισμένα φυσικά στις υπέροχες μελωδίες των κοσμαγάπητων τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι εναρμονισμένες κατάλληλα για κλασική κιθάρα. Απολαυστικό ακρόαμα!

(c) Lyra | 1998/2005 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: