Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

Μίκης Θεοδωράκης για κιθάρα: Επιτάφιος & Romancero Gitano (2010)

Το 1971 από τη CBS (Sony) κυκλοφόρησε ο αριστουργηματικός δίσκος "7 Lorca Songs & Guitar Pieces by Mikis Theodorakis", ο οποίος σε νεότερη επανέκδοση μετονομάστηκε σε: "Songs of Freedom", όπου ο διάσημος κιθαριστής John Williams συνόδευσε με την κιθάρα του τη Μαρία Φαραντούρη στον κύκλο "Romancero Giatano" του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση F.G. Lorca, ενώ ο δίσκος συμπληρώθηκε με κάμποσα άλλα μουσικά θέματα του συνθέτη - κυρίως από τον "Επιτάφιο" - παιγμένα αποκλειστικά με κλασική κιθάρα. 
Το 2006, μετά από 35 χρόνια, ένας νέος κιθαριστής αρμενικής καταγωγής, αλλά γεννημένος και μεγαλωμένος στην Ελλάδα, ο Ιάκωβος Κολανιάν, επανήλθε στο ίδιο υλικό βάζοντας την προσωπική του πινελιά στα δύο κλασικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη, τα οποία ηχογράφησε σε δίσκο που εκδόθηκε το 2010 από τη Legend Classics, αν και ένα χρόνο νωρίτερα μέρος της συνολικής ηχογράφησης είχε διαμοιραστεί μέσω εφημερίδας.
Ο Ιάκωβος Κολανιάν (γενν. 1960) γεννήθηκε στον Πειραιά και υπήρξε μαθητής του Ευάγγελου Ασημακόπουλου στο Εθνικό Ωδείο, ενώ έχει συμπράξει κατά καιρούς με σημαντικές ορχήστρες, όπως η ΚΟΑ, η Καμεράτα και η Ορχήστρα των Χρωμάτων. Το 1988 ηχογράφησε τον πρώτο προσωπικό του δίσκο με αρμενικές παραδοσιακές μελωδίες, ενώ στη συνέχεια εμφανίστηκε σε πολλά ξένα τηλεοπτικά δίκτυα (BBC, ORF) χτίζοντας ένα διεθνές όνομα παράλληλα με πολυάριθμες ηχογραφήσεις δίσκων.
Ο δίσκος λοιπόν που φέρει αγγλόφωνους τίτλους στο εξώφυλλό του: "Iakovos Kolanian Plays Mikis Theodorakis: Epitaph - Romancero Gitano", αποτέλεσε την κορύφωση της δισκογραφικής του προσφοράς Ιάκωβου Κολανιάν, ενώ οι ερμηνείες του έγιναν δεκτές με μεγάλο ενθουσιασμό από τον συνθέτη που επισήμανε το σεβασμό του κιθαριστή στο πνεύμα των έργων του, "ενώ συγχρόνως προσφέρει μεγάλες δυνατότητες μουσικής έκφρασης και τεχνικής ωριμότητας", καθώς "ο Επιτάφιος για σόλο κιθάρα αποκτά μια καινούργια διάσταση...". Δε θα μπορούσε προφανώς να υπάρξει μεγαλύτερος έπαινος για έναν εκτελεστή!

(c) Legend Classics | 2010 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: