Κυριακή 5 Ιουλίου 2020

Κώστας Θωμαΐδης: Η πρώτη στιγμή (1988)

Ο Κώστας Θωμαΐδης αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση διακριτικής παρουσίας στο ποιοτικό μας τραγούδι εδώ και πολλά χρόνια. Ερμηνευτής με ιδιαίτερα εκφραστικό κι ευαίσθητο φωνητικό ηχόχρωμα, αλλά και συνθέτης ο ίδιος, όπως και ραδιοφωνικός παραγωγός εκλεκτών μουσικών εκπομπών που δείχνουν βαθιά γνώση πάνω στο τραγούδι, όχι μόνο το ελληνικό, αλλά και το διεθνές.
Τον πρωτογνωρίσαμε - ίσως χωρίς καν να το καταλάβουμε - από τη μικρή συμμετοχή του στα "Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας" (1975) του Λουκιανού Κηλαηδόνη, αλλά και από την "Έρημη πόλη" (1982) του Γιώργου Σταυριανού ή το "Έρως ανίκατε μάχαν" (1985) του Νότη Μαυρουδή και τους "Μοναχικούς σαλτιμπάγκους" (1987) του Θανάση Νικόπουλου. Τις πραγματικές όμως συστάσεις μαζί του μας τις έδωσε ο Θάνος Μικρούτσικος μέσα από τις πολλαπλές τους συνεργασίες που ξεκίνησαν το 1983 με τον εμβληματικό δίσκο "Ο γέρος της Αλεξάνδρειας" που περιλαμβάνει μελοποιημένα ποιήματα του Κ.Π. Καβάφη.
Το 1988 ο Κώστας Θωμαΐδης μας αποκάλυψε και το συνθετικό του πρόσωπο μέσα από τον πρώτο εξολοκλήρου προσωπικό του δίσκο "Η πρώτη στιγμή", που κι ο τίτλος του ακόμη συμβολικά σηματοδοτεί αυτή την καλλιτεχνική του μετάβαση. Το άλμπουμ περιλαμβάνει δέκα αισθαντικές ηλεκτρικές μπαλάντες σε λάτιν και ροκ ρυθμούς με ιδιαίτερα ατμοσφαιρική ενορχήστρωση. Ο ίδιος έγραψε τη μουσική σε οκτώ τραγούδια, ενώ από ένα κατέθεσαν ο Ανδρέας Μικρούτσικος - που υπογράφει και όλη την παραγωγή της έκδοσης - και η Λάρα Καλλίρη. Στίχους έγραψαν η Σοφία Βόσσου - που έκανε και τις ενορχηστρώσεις - η Λάρα Καλλίρη, η Μαριάννα Παντελοπούλου και ο γνωστός θεατρικός σκηνοθέτης Θέμης Μουμουλίδης, ο οποίος είναι έκτοτε από τους σταθερούς συνεργάτες του Θωμαΐδη.

Ο δίσκος στο σύνολό του είναι πολύ ενδιαφέρων κι ακούγεται ευχάριστα ακόμη και σήμερα, έστω κι αν τα τραγούδια μάλλον έχουν ξεχαστεί. Ήταν πάντως μια πολύ καλή αρχή, η οποία συνεχίστηκε τρία χρόνια αργότερα με τη δεύτερη προσωπική δουλειά του Κώστα Θωμαΐδη με τίτλο "Της φαντασίας ταξίδια" (1991).

(c) LP | CBS | 1988 | πηγή: Δημ.Δημ., d58

1 σχόλιο:

s760 είπε...

υπέροχος λυρικός Θωμαΐδης..ελπίζω να μας παρουσιάσεις όλη την δισκογραφία του.