Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018

Κώστας Θωμαΐδης: Της φαντασίας ταξίδια (1991)

Σεμνή, διακριτική και επίμονη η παρουσία του Κώστα Θωμαΐδη στα μουσικά μας πράγματα εδώ και τέσσερις δεκαετίες με σταθερή αν και αραιή δισκογραφική δραστηριότητα και με αμέτρητες ζωντανές εμφανίσεις σε επιλεγμένους χώρους και πάντα με ένα ρεπερτόριο υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών που καλύπτει το ελληνικό, αλλά και το διεθνές μουσικό γίγνεσθαι.
Η πρώτη δειλή του εμφάνιση σημειώθηκε στα μέσα κιόλας της δεκαετίας του '70 με τη συμμετοχή του στα "Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας" (1975) του Λουκιανού Κηλαηδόνη. Ακολούθησαν σημαντικές συνεργασίες με τον Θάνο Μικρούτσικο, τον Γιώργο Σταυριανό, τον Νότη Μαυρουδή, τον Μίμη Πλέσσα, τον Θανάση Νικόπουλο, τον Διονύση Τσακνή, αλλά και τον Μίκη Θεοδωράκη, ακόμη και τον Μάνο Λοΐζο, έστω και μεταθανάτια, καθώς και με πολλούς άλλους νεότερους δημιουργούς, ενώ κατά καιρούς δοκίμασε και τις δικές του συνθετικές δυνάμεις.
Ο τρίτος καθαρά προσωπικός δίσκος του Κώστα Θωμαΐδη είχε τίτλο "Της φαντασίας ταξίδια" και κυκλοφόρησε το 1991 από την ΑΚΤΗ. Είχαν προηγηθεί οι δίσκοι "Μοναχικοί σαλτιμπάγκοι" (1987) του Θανάση Νικόπουλου και "Η πρώτη στιγμή" (1988), ενώ ακολούθησαν τα "Τραγούδια της νύχτας" (1994), το "Ποίηση και μουσική" (1997) του Θάνου Μικρούτσικου, το "Άρωμα του χρόνου" (1999) και πάμπολλες άλλες συμμετοχές σε αξιόλογες εκδόσεις.
Ο δίσκος λοιπόν "Της φαντασίας ταξίδια" περιλαμβάνει κυρίως δικές του συνθέσεις διανθισμένες με κάποια διασκευασμένα παραδοσιακά τραγούδια κι ένα χορευτικό θεατρικό τραγούδι του Διονύση Τσακνή ("Ταραντέλα") που προέρχεται από το δίσκο "Φώτα παρακαλώ" (1999), όπου το είχε ερμηνεύσει ο ίδιος μαζί με την Τάνια Τσανακλίδου. Τρυφερές και ρυθμικές μελωδίες που αποκαλύπτουν την υπερευαίσθητη καλλιτεχνική ιδιοσυγκρασία του Κώστα Θωμαΐδη, όμορφα ενορχηστρωμένες με φυσικά κυρίως όργανα παιγμένα από σπουδαίους σολίστες. Οι στίχοι γράφτηκαν από τον Γιώργο Κρητικό, τον Θέμη Μουμουλίδη και τη Σωτηρία Μπαβέλλου. Τον ερμηνευτή συνοδεύουν στα φωνητικά η Σοφία Βόσσου και ο Μανώλης Λιδάκης.
Αξιόλογος δίσκος που, αν και εκδόθηκε κάποια στιγμή και ψηφιακά, έχει πια ξεχαστεί αδικαιολόγητα και νομίζω πως δικαιούται με το παραπάνω να ανασυρθεί από τη λήθη.

(c) LP | AKTH | 1991 | πηγή: ΟΟ/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: