Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018

Γιάννης Γκιωνάκης: Ο Γκιωνάκης έχει πλάκα (1978)

Ο κορυφαίος μας κωμικός Γιάννης Γκιωνάκης (1922-2002) διακρίθηκε από τις πρώτες κιόλας κινηματογραφικές του εμφανίσεις για τις εξαιρετικές του μιμήσεις, αλλά και την ικανότητά του να "μιλάει" όλες τις γλώσσες του κόσμου, έστω κι αν αυτά που λέει δεν έχουν νόημα! Παρόλα αυτά, ήταν τα "Τραγούδια με νόημα" (1975) του Γιάννη Λογοθέτη που ανέδειξαν και το ταλέντο του στο τραγούδι, φυσικά το σατιρικό και χιουμοριστικό τραγούδι. Μάλιστα ο συγκεκριμένος δίσκος στάθηκε η αφετηρία για τη μικρή δισκογραφική του περιπέτεια εκεί στα τέλη του '70.
Το 1978 λοιπόν από τη CBS κυκλοφόρησε ο πρώτος προσωπικός δίσκος του ηθοποιού με τίτλο "Ο Γκιωνάκης έχει πλάκα" που περιλαμβάνει κυρίως χιουμοριστικές πρόζες με κοινό θεματικό άξονα τη λέξη "πλάκα". Η πρώτη "πλάκα" παίζει με τη λαϊκή ονομασία της λέξης "δίσκος" ως ένα αστείο αυτοσχόλιο για την έκδοση του ίδιου του δίσκου! Οι άλλες "πλάκες" καλύπτουν διάφορα άλλα πεδία: οικόπεδα, οδοντογιατροί, χαζομπαμπάδες, ράφτες και λοιπά, όλα ...της πλάκας! Μάλιστα μία "πλάκα" μας γυρίζει πίσω στον θρυλικό ρόλο του Μπρίλη που είχε καθιερώσει τον Γκιωνάκη στα πρώτα του βήματα μέσα από την κλασική ταινία "Τα κίτρινα γάντια" (1960). 
Τα κείμενα γράφτηκαν από τον έμπειρο σεναριογράφο Λάκη Μιχαηλίδη, ενώ σε κάποιες πρόζες συμμετέχουν οι ηθοποιοί Στέφανος Στρατηγός, Άννυ Ραζή και Γιάννης Παπαθανάσης.

(c) LP | CBS | 1978 | πηγή: ΟΟ/d58

2 σχόλια:

nurglath είπε...

Ευχαριστώ για το ανέβασμα!
Αυτόν τον δίσκο, τον πέτυχα πριν από τουλάχιστον δέκα χρονάκια, σε ένα μαγαζί και δεν τον πήρα. Όχι οτι είμαι λάτρης του νννΓκιωνάκη, αλλά πάντως ως ρετρό, θα πήγαινε στην συλλογή μου.

nurglath είπε...

Τελικά τώρα που τον άκουσα, δεν το μετανιώνω που δεν τον αγόρασα τότε.

Και μάλιστα κατάφερα με τα χίλια ζόρια, να τον ακούσω και ολόκληρο, περικαλώ...