Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018

Χαράλαμπος Γαργανουράκης: Στον τόπο που γεννήθηκα (1979)

Το 1979 ο σπουδαίος κρητικός τραγουδιστής Χαράλαμπος Γαργανουράκης, πέντε μόλις χρόνια από τη πρώτη δισκογραφική του εμφάνιση και κουβαλώντας ήδη μια βαρυσήμαντη προίκα με πολύ μεγάλες δισκογραφικές συμμετοχές σε έργα του Γιάννη Μαρκόπουλου, ηχογραφεί τον πέμπτο κατά σειρά προσωπικό του δίσκο με τίτλο "Στον τόπο που γεννήθηκα", πάντα για λογαριασμό της Columbia.
Πρόκειται για έναν κύκλο δεκατριών τραγουδιών που κινούνται σε ηχοχρωματισμούς της κρητικής παράδοσης, αν και αποτελούν συνθέσεις νεότερων δημιουργών. Τα μισά τραγούδια υπογράφει ο άσημος τότε Χρήστος Κυριαζής! Ναι! Αυτός που κάποια μοιραία νεαρή θα του θυμίζει λίγα χρόνια αργότερα τη μάνα του! Δεν είναι η πρώτη του εμφάνιση αυτή, αφού είχε ξεκινήσει νωρίτερα κι έκανε κάποιο θόρυβο με τη συνεργασία του σε δίσκους του Θέμη Ανδρεάδη. Αλλά εδώ έχει γράψει τραγούδια κρητικού χρώματος! Αλλόκοτο ακούγεται, αλλά θα σας θυμίσω ότι λίγο νωρίτερα ο Γιάννης Ζουγανέλης είχε παρουσιάσει ανάλογου ύφους τραγούδια στο δίσκο "Εξομολόγηση" (1975), οπότε υπήρχε ήδη προηγούμενο!
Τα υπόλοιπα τραγούδια του δίσκου μοιράζονται ισοδύναμα οι συνθέτες Μιχάλης Τερζής, Αντώνης Βαρδής και Γιάννης Καραλής. Τραγούδια του ίδιου περίπου ύφους όλα, χωρίς εξάρσεις και χωρίς ενδιαφέρον, εκτός φυσικά από την πειστική ερμηνεία του εξαίρετου κυρίου Γαργανουράκη!

(c) LP | EMI Columbia | 1979 | πηγή: tzil/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: